Back on track, Zandvoort Circuitrun 2018
Het is lang geleden dat ik aan de start stond van een wedstrijd! Ruim 13 maanden heb ik geen wedstrijden gelopen waarvan zeker 4-5 maanden niet hard gelopen. Het was de eerste maanden vooral alternatief trainen in de vorm wielrennen, crosstrainer en Les Mills lessen. Ik had in die periode niet gedacht ooit nog weer aan de startlijn van een wedstrijd te staan. Ik was vooral blij dat ik lekker kon sporten.

Nadat de oorzaak bekend werd kon ik gaan werken aan het terugkeren in het hardloopcircuit.
De afgelopen maanden was het vooral lekker lopen, kilometers en snelheid rustig uitbreiden. Ik heb in het begin niet aan wedstrijden gedacht. Dit was een bewuste keuze om mezelf geen druk op te leggen. Ik genoot juist weer van het lopen en lekker buiten zijn.
Wat ik zeker ervaren heb is dat ik me nu minder druk maak om de gelopen kilometers, snelheid of training. Ik geniet juist weer van het buitenspelen met de hardloopschoenen. De blessure heeft mij zeker geleerd hoe blij je mag zijn als je lijf het toe laat om te doen waar je plezier aan beleefd. Ik blijf een hardloper, hoe leuk ik andere sporten ook vind. Vooral in de vroege ochtend bij zonsopkomst kan ik genieten van het buiten zijn in de natuur.

In januari liepen de trainingen goed en spontaan kwam het idee op om weer samen met Erwin een wedstrijd te gaan lopen. Een mooi doel om naartoe te trainen. We kozen voor de Zandvoort circuitrun en koppelen een weekendje Zandvoort eraan vast. Voor mij was het jaren geleden, ooit in het begin van mijn hardloopcarrière stond ik hier aan de start. Lekker racen over het circuit leek me wel weer wat. Zo gezegd, zo gepland. Twee maanden om wat kilometers te gaan maken en snelheid te verhogen moet haalbaar zijn leek mij. Het belangrijkste wat ik met Erwin en mezelf heb afgesproken was dat ik vooral plezier wilde hebben. Geen druk van trainingen, tijden etc. Mijn darmprobleem blijft en ik moet hier rekening mee houden. De trainingen moeten soms gewoon aangepast worden. Ik kan van alles bedenken, maar weet inmiddels ook dat het per dag bekijken is en aanpassen aan hoe ik me voel.

Het weekend was heerlijk, lekker weer en de duinen en het strand doen mij altijd goed.
Met Erwin lekker gewandeld over het strand, inclusief gezellig wat borrelen en drinken in een strandtent. Meer heb ik niet nodig om even de boel de boel te laten en samen met Erwin te genieten.

Zondag was raceday! Mijn plan was onbevangen te lopen. Niet meteen vanaf de start met de snelste dames mee gaan als het tempo te hoog zou liggen. Ik ben bewust wat achteraan gaan staan.
Ik was heel nieuwsgierig hoe de 12 km me af zouden gaan. Niet zozeer om de knie, maar meer vanwege mijn darmen. Erwin had top gelopen! Trots op mijn triatlonmannetje. Ook sinds lange tijd liep hij weer 5km. Het weer was top, niet te warm en te koud. Wind mee op het strand. Dat vind ik ook zo leuk aan deze wedstrijd. De afwisseling in het parcours, 4 km circuit, 4 km strand en dan door de straten van Zandvoort banjeren. De wisselingen in heuveltjes, ondergrond maken het uitdagend. 
Vanaf de start liep het goed! Ik kon aardig het tempo vasthouden. Besloten om onder het lopen niet op mijn horloge te kijken. Geen tijden te klokken. Het verbaasde me dat ik relatief voorin liep bij de dames. Het circuit was lekker afwisselend met de bochten, heuvels, kilometers vlogen voorbij en voordat ik het wist liep ik op het strand. Dit was pittig door het mulle zand, maar ik kon lekker de snelheid behouden. Het voordeel was ook de wind in de rug. Terug naar het circuit over de boulevard en door de stad was de wind een spelbreker. Tsja…aan de kust ontkom je hier niet aan. Maar gewoon zo hard mogelijk blijven lopen en proberen achter een mannetje te verschuilen. Helaas ging dit niet, ik heb veel alleen moeten lopen. De aanmoedigingen waren top, heel leuk om weer terug te zijn en dit te kunnen doen. Ik heb echt genoten!

Bij de finish was ik verbaasd dat het nog <45 minuten was. Uiteindelijk werd het 44.57 min en 6e overall. Ik ben hier heel blij mee. Lekker gelopen en zonder klachten. Wat wil je nog meer! Ik kon me geen betere terugkeer wensen. Voor nu lekker door trainen, want het oude niveau heb ik nog niet. Ik loop momenteel hooguit 5x in de week naast andere trainingen. Daarnaast werk meer en dit is niet ideaal om een goede werk-sport balans te hebben. Mijn eigen bedrijf draait goed en ik haal hier veel voldoening uit! Zo had ik zondag ook mijn tv-debuut bij Rtl 4 ‘Life is Beautiful’ voor Innopastry als diëtist. Ik vind het een mooie combinatie zo, lekker als diëtist-voedingskundige werken en daarnaast lekker trainen om weer sneller te worden als hardloopster.

Ik wil zeker alle mensen om mij heen bedanken! De steun en het vertrouwen die iedereen heeft behouden, erg top! Armand van der Smissen voor het regelen van de wedstrijden, Saucony en Martijn van Oostrum voor de sponsering, mijn lief Erwin natuurlijk. Het was niet altijd makkelijk en ik was zeker niet altijd de gezelligste. Verder kan ik nog een heel lijstje namen opsommen. Maar de mensen om mij heen weten wel hoe erg ik de steun en begeleiding waardeer.