Eetpatroon

Fit met een plantaardig eetpatroon

Fit met een plantaardig eetpatroon
Het is één van de foodtrends van de afgelopen jaren die ook dit jaar voortgezet word, een plantaardig voedingspatroon. Steeds meer Nederlanders stappen over van een regulier Nederlands eetpatroon met vlees, vis en zuivel naar een (gedeeltelijk) plantaardig voedingspatroon. Ook onder sporters is deze trend gaande. Consumenten worden kritischer en bewuster van hetgeen wat ze eten en drinken. De reden om dierlijke producten links te laten liggen is heel divers en varieert van morele overtuigingen, gezondheidsreden tot de schandalen in de vleesindustrie. Daarbij zijn de laatste tijd meerdere documentaires op televisie verschenen die mensen aan het denken hebben gezet. Ik kan merken dat deze documentaires vragen oproepen, ook onder sporters.

Plantaardige voeding en sport
Is het mogelijk om goed te presteren of je fit te voelen zonder het gebruik van dierlijke producten? Deze vraag word mij geregeld gesteld en dit jaar heb ik al meerdere sporters begeleid die de overstap gemaakt hebben van een regulier voedingspatroon naar een plantaardige eetstijl. Dit met mooie resultaten. Ik ben ervan overtuigd dat het heel goed mogelijk is om met een plantaardig eetpatroon goed te presteren. Er is alleen een maar….. Die is er ook als je dierlijke producten gebruikt.

De overtuiging dat je diverse voedingsstoffen tekortkomt als je geen vlees of zuivel consumeert is nonsens in mijn ogen. Je herstel hoeft ook niet anders te zijn dan met een voeding die dierlijke eiwitbronnen bevat. Als je gevarieerd eet kun je prima presteren met een plantaardig eetpatroon. Ik zie genoeg sporters met een regulier eetpatroon die niet optimaal is. Een aantal voedingsstoffen hebben extra aandacht nodig. Belangrijke voedingsstoffen voor sporters met een plantaardige levensstijl zijn eiwitten, ijzer, vitamine B12, D en calcium. Deze voedingsstoffen komen meer voor in dierlijke producten en nemen we ook makkelijker op vanuit dierlijke voeding. Maar dit wil absoluut niet zeggen dat je direct een tekort oploopt als je dit uit plantaardige bronnen haalt.

Belangrijke voedingsstoffen
Als je plantaardig gaat eten zijn er een aantal voedingsstoffen die extra aandacht verdienen. Zeker als je intensief traint. Eiwitten is één van deze voedingsstoffen. Voor het lichaam is dit een bouwstof en hebben we nodig voor het herstel na inspanning. Consumenten met een plantaardig voedingspatroon hebben een grotere eiwitbehoefte, doordat de eiwitkwaliteit van plantaardige voeding lager is. Nu consumeren we in Nederland ruim meer eiwit dan aanbevolen wordt door de Gezondheidsraad. Een tekort aan eiwit komt niet snel voor bij gezonde mensen.

Als je plantaardig eet is het goed om verschillende eiwitbronnen met elkaar af te wisselen en te combineren. Hierdoor krijg je verschillende aminozuren binnen. Eiwitten bestaan uit lange ketens aminozuren. Elk product heeft zijn eigen unieke combinatie. Zie het als een kralenketting met diverse kleuren en vormen kralen.

Andere voedingsstoffen die extra aandacht nodig hebben zijn onder andere vitamine B12 en D. Vitamine B12 komt alleen in dierlijke voeding voor. Ik raad iedereen aan met een plantaardige voeding om vitamine B12 bij te slikken. Laat het bijvoorbeeld ook eens controleren door middel van een bloedonderzoek.

Vitamine D is bij veel consumenten een probleem in de periode september – april. Ik raad iedere Nederlander aan om in deze periode een vitamine D supplement te slikken in verband met te lage opname door onder andere te weinig zonlicht. Daarbij komt vitamine D3 niet voor in plantaardige producten. Vitamine B12 en D worden toegevoegd aan plantaardige zuivelvervangers.

Naast deze voedingsstoffen zijn er nog enkele micronutriënten belangrijk. Dit is afhankelijk van je leefstijl en activiteiten.

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog inziet dat je prestaties en gezondheid niet verslechteren als je gedeeltelijk of geheel plantaardig wilt gaan eten. Belangrijk blijft variatie, maar dat geldt ook voor iedereen die vlees en zuivel consumeert. Mocht je twijfelen of je inname voldoende is of wil je meer plantaardig gaan eten dan help ik je graag! Neem gerust vrijblijvend contact op via: info@mariskadute.nl

Referenties
Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24.

Van Rossum, C.T.M., Fransen, H.P., Verkaik-Kloosterman, J., Buurma-Rethans, E.J.M, Ocké, M. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM-Rapport 350050006. Bilthoven: RIVM 2011.

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding dan kun je mij een berichtje sturen.


Waar kan ik je mee helpen?

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding?
Copyright © 2016 - 2020 Mariska Dute  |  Privacy Verklaring