Amaretto kerstballetjes (V, V*)

Deze kerstballetjes zijn lekker als afsluiter van een kerstdiner of tussendoor bij de koffie. Het is een gezondere variant op de vele soorten kerstbonbons of andere zoete snacks die volop verkrijgbaar zijn in deze tijd van het jaar. Het voordeel van dit recept is dat je het vooraf kunt maken, want het is 1-2 dagen houdbaar in de koelkast. In dit recept heb ik favoriete ingrediënten van mij verwerkt. Daarbij vind ik dat amaretto een product is wat past bij kerst. Ik ben dol op de combinatie amaretto, koffie en amandelen. Dit gemengd met havermout en cacaopoeder maakt het tot een lekker tussendoortje wat mij betreft. Je kunt de amaretto ook vervangen door amaretto aroma. Dan zit er geen alcohol in

Benodigdheden voor 10 balletjes:
100 g havermout
55 g amandelen
55 g dadels
30 ml amandel- of havermelk
30 g geraspte kokos
2,5 el agavesiroop
1 el cacaopoeder
1 el espresso oploskoffiepoeder
1 el amaretto

Bereiding

Rooster de amandelen in een koekenpan met anti aanbaklaag. Snijd de dadels in kleine stukjes.
Doe de dadels met de geroosterde amandelen en amandel- of havermelk in een keukenmachine.
Maal dit fijn en meng alles tot een homogene massa.
Doe deze massa in een mengkom en voeg de havermout, agavesiroop, amaretto, oploskoffie en cacaopoeder toe. Maak van dit alles één mengsel.
Verdeel de geraspte kokos over een bord. Maak kerstballetjes van het amarettomengsel en rol deze door de kokos. Laat het 1,5-2u opstijven in de koelkast voordat je het gaat consumeren.
Je kunt deze amaretto kerstballetjes 1-2 dagen in de koelkast bewaren.