Appel-hazelnotenbrood (V, GL)

Een lekker gezond tussendoortje voor op het werk of school is dit recept. Het is makkelijk te maken, goed in te vriezen en dit brood kan prima zonder beleg gegeten worden. Nu het weer oogsttijd is voor appels en ik een hele voorraad heb leek het me wel leuk om eens wat anders te maken dan appeltaart. Daarbij is de vakantie afgelopen en leek het mij wel een mooie gelegenheid om een gezond recept te bedenken wat gegeten kan worden bij de lunch, het ontbijt of als tussendoortje. In plaats van hazelnoten kun je ook walnoten gebruiken.
Onderstaand recept is glutenvrij als je in plaats van havermeel boekweitmeel gebruikt. Havermeel wat te koop is in de Nederlandse supermarkten is niet standaard glutenvrij als gevolg van besmetting met glutenbevattende granen tijdens de productie hiervan.

Benodigdheden voor 1 cakeblik:
150 g havermeel of boekweitmeel
100 g amandelmeel
125 g geschilde appelstukjes
75 g hazelnoten, grof gehakt
75 ml hazelnotenmelk
1 banaan
1 ei
2 tl kaneel
12 g bakpoeder
2 tl vanille essence
3 el honing
snufje zout
cakeblik van 16x11 cm

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in met olie of vloeibare margarine. Bestuif het cakeblik met havermeel.
Schil en snijd de appel in blokjes. Besprenkel de appelblokjes met citroensap en kaneel en roer dit goed door elkaar. Snijd de banaan in stukjes. Klop het ei los met de hazelnotenmelk en vanille essence en voeg de banaan toe. Meng dit alles goed door elkaar. Voeg de amandel- en havermeel, zout, bakpoeder en honing toen spatel dit goed door het ei-banaanmengsel. Voeg de appelblokjes en gehakte hazelnoten toe en roer dit er goed door. Schenk het mengsel in de vorm. Bak het brood ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven. Laat het brood afkoelen in de vorm. Het appel-hazelnotenbrood kan prima ingevroren worden. Buiten de koeling is het 1-2 dagen luchtdicht verpakt houdbaar, anders word het droog.