Appel-mascarponecake

Benodigdheden:

200 g mascarpone
185 g patentbloem
175 g appels, geschild
50 ml amandelmelk
50 g pompoenpitten + extra voor garnering
12 g bakpoeder
2 el keukenstroop
2 eieren
1½ el kaneel
1 banaan
1 tl kardemon
snufje zout
citroensap

cakeblik van 1 liter
keukenmachine of blender

Bereiding:

Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakeblik in met margarine of olie. Bestuif deze licht met bloem.
Schil en snijd de appels in stukjes. Besprenkel de appelblokjes met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Houd een aantal stukjes achter voor de garnering. Meng de overige appelstukjes met 1 el bloem zodat de cake straks niet te nat gaat worden.
Snijd de banaan in kleine stukjes en prak deze fijn.
Klop de eieren los totdat ze schuimig zijn en voeg de geprakte banaan, amandelmelk en mascarpone toe. Meng dit alles goed door elkaar. Voeg hier het kardemonpoeder, kaneel, patentbloem, zout, bakpoeder en keukenstroop aan toe. Mix dit tot één geheel met een mixer. Voeg als laatste de pompoenpitten toe.
Meng dit alles voorzichtig door elkaar. Schep de helft van het beslag in een ingevet cakeblik of siliconenvorm. Verdeel de appelstukjes hierover. Bedek dit vervolgens met het resterende deeg.
Strooi hierover de pompoenpitten met de overgebleven stukjes appel als garnering.
Bak de appel-mascarponecake circa 50 minuten in een voorverwarmde oven als je een ‘standaard’ rechthoekige cakevorm gebruikt. De baktijd is afhankelijk van de vorm. Bij een kleinere, hoge vierkante vorm (zie foto) kan de baktijd oplopen tot circa 65-70 minuten.
Laat het daarna afkoelen op een rooster.
De cake kan ingevroren worden. In de koeling is het 1-2 dagen luchtdicht verpakt houdbaar.