Appel-notencompote (V, V*, GL)

Vroeger maakte mijn oma altijd appelmoes, niets was lekkerder dan deze zelfgemaakte appelmoes met stukjes appel en veel kaneel. Daar kon geen variant uit de supermarkt tegenop. Appelmoes met frietjes was een favoriet. Hoe vaak ik dit als kind niet heb gegeten. Ik ben altijd fan geweest van de appelmoes of beter gezegd -compote met stukjes appel. Dit vind ik lekkerder dan de gladde variant. Helaas eet ik zelf niets meer met appels vanwege mijn darmklachten, maar nu ik weer appels heb gekregen maak ik andere mensen graag blij met mijn zelfgemaakte appelcompote. Ik geef mijn variant een twist door noten en rozijnen toe te voegen. Dat geeft net wat meer bite vind ik.
Je kunt variëren met de hoeveelheid en dikte van de moes, ik ga altijd uit van onderstaand recept. Dit is voor een aantal dagen en kan prima bewaard worden in de koelkast. Persoonlijk vind ik de appelcompote er niet lekkerder op worden als je het langer dan 4 dagen bewaard in de koelkast.
Door iets meer water toe te voegen en de appelstukjes wat langer te laten koken word het mengsel gladder.

Benodigdheden:
450-500 g geschilde appels
70 g hazelnoten of walnoten, grof gehakt
30 g rozijnen
2 tl kaneel
2 tl vanille essence
4 el witte basterdsuiker

Bereiding:

Schil en snijd de appel in blokjes. Dit mogen grove stukken zijn, want tijdens het koken gaan de appels kapot. Breng een laagje water aan in een steelpan, ca. 50-75 ml. Zoveel dat de bodem net bedekt is. Mocht je tijdens het koken de compote te stevig vinden dan kun je altijd nog wat water toevoegen. Meng de kaneel, suiker, rozijnen, hazelnoten en vanille essence met de appels. Roer dit goed door elkaar en voeg het toe aan het water. Breng de appelstukjes aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat het ca. 7-10 min. zachtjes doorkoken totdat het de gewenste dikte heeft. Roer ondertussen geregeld door dit appelmengsel om aanbranden aan de bodem van de pan te voorkomen. Mocht de compote niet de gewenste zoetheid hebben dan kun je er altijd voor kiezen om nog wat suiker en/of kaneel toe te voegen. Eventueel kun je het voor het serveren nog garneren met hele walnoten of hazelnoten. De compote is goed te bewaren in de koelkast of in de diepvries. Deze appelcompote is lekker bij de warme maaltijd of bijvoorbeeld pannenkoeken of mijn variant op de Oostenrijkse kaiserschmarnn. Zie het recept hiervoor op mijn site.