Bananenbrood de luxe (V, F)

Recepten voor bananenbrood kom je tegenwoordig overal tegen. Eerlijk is eerlijk, het is een gezond en lekker tussendoortje. Het is ook een prima product om te gebruiken na het sporten voor het herstel. Eén tot twee plakken, eventueel belegd, zorgen voor het herstellen van je spieren en aanvullen van je glycogeenvoorraad. De eieren, havermout en amandelmeel zorgen ervoor dat de hoeveelheid eiwit hoger is dan in een gemiddeld tussendoortje als een eierkoek of plak ontbijtkoek. Belegd met kaas of pindakaas verhogen het eiwitgehalte nog eens. Het voordeel van bananenbrood is dat je het zo maakt en je kunt volop variëren met de vulling. Daarnaast is het makkelijk te bereiden en te bewaren. Je kunt het prima invriezen.

Onderstaand recept is een luxe variant met noten, blauwe bessen en kokos.

Ingrediënten (ca. 15 plakken):
100 g (glutenvrij) bakmeel/-mix + voor bestuiven cakevorm
50 g amandelmeel
50 g havermout
8 g bakpoeder
3 rijpe bananen
1 tl zout
3 eieren
20g blauwe bessen
30 g geraspte kokos
40 g gemengde noten, grof gehakt
amandelen voor garnering
1 (siliconen) cakevorm met inhoud van 1 liter

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de cakevorm in met olie of boter en bestuif deze met meel. Klop in een kom de eieren los. Prak de bananen fijn. Meng de bananen door de eieren. Roer in een grote kom amandelmeel, (glutenvrije) bakmeel, havermout, bakpoeder, zout en gehakte noten door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan het banaan-eimengsel.
Roer dit voorzichtig door elkaar. Voeg als laatste de blauwe bessen toe. Vul de cakevorm met het deeg (niet helemaal vullen). Als garnering de amandelen over het deeg verdelen.
Bak het bananenbrood in 35 min. gaar in een voorverwarmde oven. Controleer of het brood gaar is door met een satéprikker in het brood te prikken. Er mag geen deeg meer aan de prikker zitten. Laat het brood 5 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt. Laat het vervolgens op een (brood)rooster verder afkoelen. Het is lekker om dit brood lauwwarm op te eten. Evt. kun je het beleggen met marmelade, jam, appelstroop of ander zoet/hartig beleg naar keuze.

Je kunt het brood luchtdicht bewaren enkele dagen in de koelkast. Beter is het om in te vriezen en per keer een aantal plakjes uit de diepvries te halen om te voorkomen dat het droog gaat worden. Het bananenbrood kan prima ingevroren worden. Je kunt variëren met de soorten fruit, evt. is gedroogd fruit ook een optie. Bijvoorbeeld in plaats van de noten.