Chocolade havermoutbreak (V, F, Fe)

Een gezonde en lekkere variatie op mijn havermoutpap is dit recept. Een havermoutbrood met chocolade erin verwerkt. Ik eet dit vooral als tussendoor of bij de lunch, vandaar de naam chocolade havermoutbreak. Dit is ook een lekkere snack voor in de lunchtrommel als variatie op je bammetjes met kaas/vleeswaren of ander beleg. Je kunt het brood nog beleggen, maar door de ingrediënten is het eigenlijk niet nodig. Ik heb in dit recept mijn favoriete ingrediënten verwerkt. Nu ga je misschien denken wat zijn dan je favorieten? In mijn voedingspatroon zie je geregeld havermout, noten, eieren en pure chocolade >72% cacao terug komen. Ik vermeld er heel expliciet bij dat ik pure chocolade gebruik, ik ben geen fan van de witte en melkchocolade met alle toevoegingen. Dat maakt het product er in mijn ogen ook niet gezonder op. 10 Gram pure chocolade is voor mij al genoeg om fruit of havermoutpap een lekkere chocoladesmaak te geven waar ik happy van word. Het liefst zo puur mogelijk en zonder toevoegingen. Dan proef je de intense cacaosmaak het beste vind ik. Je raadt het misschien al, hier in de kelderkast liggen altijd wel wat repen op voorraad.

De hoeveelheden FODMAP’s uit de havermout en havermeel zijn per portie te verwaarlozen waardoor de kans op klachten klein is en het ook geschikt is voor mensen die het FODMAP dieet volgen nadat ze de eliminatiefase doorlopen hebben en weten welke producten juist klachten geven.
Dit is geschikt voor vegetariërs als je gebruik maakt van eieren in je voedingspatroon.
Daarnaast leveren de noten, havermeel en -mout, eieren, cacao en pure chocolade volop ijzer wat goed is als je weinig tot geen vlees gebruikt of speciaal voor vrouwelijke sporters die een hogere behoefte hebben (zeker tijdens de vruchtbare periode).

 

Benodigdheden voor ca. 12 plakken:
160 g glutenvrije bakmeel/-mix of boekweitmeel
125 g havermeel
75 g havermout , plus voor garnering
3 eieren
8 g wijnsteenbakpoeder
2 rijpe bananen
3 el cacaopoeder
2 el keukenstroop
3 el vloeibare margarine
4 el (haver)melk
2 el grof gehakte hazelnoten of andere noten
75 g pure chocolade (bij voorkeur met >70% cacao)
Ingevet cakeblik en bestoven met bloem

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakeblik in met margarine en bestuif deze met (glutenvrij) meel.
Klop de eieren los met de vloeibare margarine en (haver)melk. Prak de bananen fijn en meng dit erdoor. Meng dit tot een egale massa. Voeg de cacao, keukenstroop, wijnsteenbakpoeder, havermout, havermeel, glutenvrije bakmeel en (hazel)noten toe. Meng dit alles goed door elkaar. Roer dit goed door tot je een egaal mengsel hebt. Hak de chocolade in stukjes en voeg als laatste dit toe aan het mengsel. Giet het mengsel in de cakevorm. Strooi er havermoutvlokken over voor de garnering. Bak de havermoutbreak in de oven ca. 40-45 minuten. Let op tijd kan wisselen per oven. De havermoutbreak is gaar als er geen beslag meer aan een satéprikker zit als je hiermee in de cake prikt. Laat afkoelen op een rooster en snijd het in plakken.
Je kunt dit product luchtdicht een dag bewaren in een afgesloten doos/plastic bakje. Houd er rekening mee dat het droger word naarmate je het langer bewaard. Evt. kun je het even onder de grill roosteren als je 1-2 dagen later eet.

Je kunt variëren met de vulling. In plaats van noten kun je ook rozijnen toevoegen.
De havermoutbreak kan prima bewaard worden in de vriezer, het is handig om het per plakje in te vriezen. Ook een gezond tussendoortje voor kinderen om mee te nemen naar school.
Gebruik geen wijnsteenbakpoeder dat al langer open is, hierdoor rijst het minder goed. Bakpoeder moet je niet te lang open laten liggen.