December appeltaart

Deze appeltaart is net wat anders dan de standaard variant met kaneel en rozijnen. Ik heb in dit recept typische december producten verwerkt als pepernoten, amandelspijs, amandelen en koek- en speculaaskruiden. Het leek me leuk om net een andere smaak aan de appeltaart te geven. In plaats van rozijnen heb ik dit keer abrikozen gebruikt.
Tevens is dit recept gezonder dan de vele appeltaartrecepten die we aantreffen in veel kookboeken. Ik heb minder margarine en suiker gebruikt. Hiervoor in de plaats heb ik melk, magere kwark en keukenstroop toegevoegd.

Benodigdheden voor 1 taart:
Deeg:
200 g patentbloem
100 ml melk
75 ml vloeibare margarine
50 g bruine basterdsuiker
50 g witte basterdsuiker
50 g pepernoten
10 g bakpoeder
8 g koek- en speculaaskruiden
1½ ei
3 el magere kwark of yoghurt
snufje zout
Vulling:
100 g geschilde appel, in partjes
150 g amandelspijs
50 g gedroogde abrikozen
1 tl kaneel
½ ei
Topping:
50 g pepernoten
30 g amandelen, grof gehakt
30 g volkoren tarwemeel
15 g suiker
2 el vloeibare margarine
1 el keukenstroop (evt. karamelsmaak)
1 tl koek- en speculaaskruiden

Ronde vlaai- of taartvorm 24 cm doorsnee

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de vlaaivorm in met olie of vloeibare margarine. Bestuif de vorm vervolgens bloem.
Schil en snijd de appel in partjes. Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes. Meng de appelpartjes met kaneel en stukjes abrikozen. Verkruimel de pepernoten. Houd 50 g pepernoten over voor de topping. De overige 50 gram pepernoten kunnen door het beslag. Meng een ½ ei met het amandelspijs.
Klop de eieren los met de melk, kwark, vloeibare margarine, koek- en speculaaskruiden en het zout. Meng dit alles goed door elkaar. Voeg de bloem, suiker, verkruimelde pepernoten en bakpoeder toe en spatel dit goed door het beslag. Schenk het beslag in de vorm en verdeel het amandelspijs over het beslag. Vervolgens verdeel je het appelmengsel over het amandelspijs. Bestrooi de appelpartjes met de kruimeltopping. Voor de kruimeltopping de overgebleven verkruimelde pepernoten mengen met margarine, koek- en speculaaskruiden, suiker, tarwemeel, amandelen en keukenstroop. Maak hier een kruimelige massa van.
Bak het taartje 40-45 minuten in een voorverwarmde oven. Laat het taartje afkoelen in de vorm. Dit decembertaartje kan ook prima ingevroren worden. Je kunt het 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Lekker om te serveren met een toef slagroom.