Gezonde hardlopers vruchtenreepjes (V, V*, Fe)

Als loopster vind ik het lekker om na het trainen iets te kunnen eten. Graag ook nog eens iets wat gezond is en lekker vult. Ik ben gek op granen en deze hardlopersreepjes zijn een prima snack. Voor een voorlichting zocht ik nog een lekker, gezond en makkelijk te maken snack. Een blik in de kelderkast en het een en ander bij elkaar zoeken, zo is dit recept ontstaan.
De keuze uit tussendoortjes in de supermarkt is enorm. Van mueslirepen tot chocoladekoekjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te verkrijgen. Een nadeel van deze repen of koekjes is vaak de enorme hoeveelheid suiker en/of vet die hierin verwerkt is. Dit herleid je vaak niet direct af van de verpakking of je moet al grondig de voedingswaardetabel bestuderen. De fabrikant probeert met allerlei leuke spreuken op de verpakking de consument te verleiden tot het kopen van een gezond en lekker tussendoortje. Nu wil ik niet direct zeggen dat al deze producten slecht zijn en je het nooit mag eten. Maar voor wie een gezond alternatief wil is onderstaand recept misschien een goede vervanger, omdat de breaks natuurlijke suikers bevat, goede onverzadigde vetzuren en volop vezels wat ervoor zorgt dat het goed vult. Ook voor de kids is dit een prima tussendoortje.
Je kunt deze repens ook prima bij het ontbijt of lunch eten.

Benodigdheden voor ca. 10-12 repen:
125 g ontpitte dadels in stukjes gesneden
125 g havermout
100 g geschilde appel
60 g (ongezoete) vruchten- of notenmuesli (geen krokante muesli)
30 g kokos
40 g havermeel of volkoren tarwemeel
30 g rozijnen
30 g walnoten
25 g gedroogde abrikozen
2 grote bananen
2 el citroensap
2 el (karamel) schenkstroop
1½ tl kaneel

1 lage quichevorm van 35 cm bij 12,5 cm
bakpapier
keukenmachine of blender

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de bakvorm met bakpapier. Wil je er zeker van zijn dat het bakpapiertje blijft liggen dan kun je de taartvorm eerst nog invetten met een beetje olie of vloeibare margarine. Als taartvorm kun je bijvoorbeeld een lage vlaai- of quichevorm gebruiken.
Ontpit eventueel de dadels en snijd deze in stukjes. Meng de dadels met de citroensap.
Schil de appel. Snijd de helft van de appel in partjes en de andere helft in kleine blokjes.
Zet vervolgens de overige ingrediënten klaar. Snijd de bananen in stukjes.
Meng de havermout, havermeel, rozijnen, appelblokjes, walnoten, abrikozen, (karamel)-schenkstroop, kaneel, kokos en muesli met elkaar in een grote kom.
Maak een glad mengsel van de dadels en bananen. Dit gaat het beste in een keukenmachine of blender. Het gaat erom dat het een homogeen mengsel word met nauwelijks stukjes. Zodra je een homogene massa hebt kun je dit aan het havermoutmengsel toevoegen. Maak van dit alles 1 beslag. Het mag gerust nog plakkerig of stroperig zijn. Zodra je alles gemengd hebt kun je het beslag in de taartvorm schenken. Verdeel de helft van het beslag over de taartvorm. Verdeel dit gelijkmatig over de bodem van de vorm. Vervolgens leg je de partjes appel over het havermoutmengsel. De appelpartjes bedek je weer met het overgebleven havermoutbeslag.
Bak deze koek 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Laat de haverkoek ca. 20-30 min afkoelen op het bakpapier. Vervolgens kun je het in stukken snijden.
De koek is het makkelijkste te snijden als het nog niet helemaal afgekoeld is. Zodra je de koek in stukken hebt gesneden laat je het verder afkoelen op een rooster.
Luchtdicht verpakt zijn de haverbreaks enkele dagen houdbaar buiten de koeling. Je kunt het ook prima invriezen.