Gezonde Kruid-Ontbijtkoek (V, Vegan, Fe)

Een lekkere ontbijtkoek gaat er bij velen van ons wel in. Bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje. Zo zonder beleg of met appelstroop of een lekker plakje kaas! Helaas is de variant uit de supermarkt niet de gezondste versie met allerlei soorten suiker. Zelf maken is een goed idee en niet moeilijk. Met een aantal ingrediënten maak je in een handomdraai een heerlijke ontbijtkoek. Deze ontbijtkoek heb ik flink gekruid, daar houd ik van! Nog een voordeel, dan heb je minder zoetstof nodig om het op smaak te brengen. Ik heb kaneel en lebküchenkruiden gebruikt. Lebküchenkruiden zijn een kruidenmengsel wat veel in Duitsland en Oostenrijk te verkrijgen is. Het lijkt op onze koek- en speculaaskruiden. Je kunt dit prima gebruiken in plaats van de lebküchenkruiden.
De bergen suikers die je normaliter tegenkomt in kruid- of ontbijtkoek heb ik vervangen door keukenstroop en dadels. Dit zijn gezondere varianten en ik heb veel minder gebruikt.
Voor dit recept heb ik me laten inspireren door het boek ‘Puur Zoet’ van Zoetrecepten wat ik gewonnen had. Daar stonden een aantal van dit soort recepten in. Ik heb aan dit recept mijn eigen draai gegeven zoals gewoonlijk. Experimenteren met recepten uit kookboeken blijf ik tenslotte een leuke uitdaging vinden!

Benodigdheden voor 1 cakeblik:
300 ml kokos- of amandeldrink (AH bijv.)
175 g volkoren speltmeel
150 g (medjoul)dadels
100 g boekweitmeel
75 g gewelde abrikozen
70 g ongezouten, gemengde noten
50 g pure chocolade
4 el keukenstroop
2 el vloeibare margarine
3 tl koek- en speculaaskruiden of lebküchenkruiden (Duitse variant op onze koekkruiden)
1 el kaneel
1 tl baking soda
1 tl citroensap
snufje zout

(siliconen) cakeblik
keukenmachine of blender

Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in met boter of olie en bestuif deze met speltmeel. Bij een siliconen bakvorm is alleen invetten voldoende.
Week de dadels 10 minuten in heet water.
Snijd de abrikozen in stukjes. Hak 40 g noten en de chocolade in stukjes.
Maal in een keukenmachine de dadels fijn met de kokos- of amandeldrink, vloeibare margarine, keukenstroop en 50 g abrikozen.
Meng in een mengkom het speltmeel, boekweitmeel, kaneel, koek- en speculaaskruiden, gehakte chocolade, zout, 25 g overgebleven abrikozen en 40 g noten met elkaar.
Voeg vervolgens het dadel-melkmengsel toe en mix alles samen tot één geheel.
Als laatste strooi je de baking soda erover en probeer het citroensap hierover te verdelen. Het zal dan gaan bruisen. Roer dit door het beslag.
Het beslag mag ‘nat’ aanvoelen, want het meel zal nog vocht opnemen. Schenk het beslag in de cakevorm. Als garnering verdeel je de overgebleven noten erover.
Bak je kruid-ontbijtkoek circa 40-45 minuten in de oven gaar. Controleer of het gaar is door met een satéprikker in het brood te prikken. Er mag geen deeg meer aan de satéprikker zitten.
Zelf heb ik de koek 45 minuten gebakken. Dit is per oven verschillend.
Laat je kruid-ontbijtkoek iets afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.
Je kunt de koek in plakjes snijden en 1-2 dagen luchtdicht verpakt buiten de koeling bewaren.
Het is ook prima in te vriezen. Mijn advies is om het per plakje in te vriezen.
Het is lekker om te eten met bijvoorbeeld een plak kaas of (appel)stroop als je het wilt beleggen.