Gezonde Vegan Quinoaburger (V, V*, E, Fe)

Nu het zomer is, is het lekker om niet uitgebreid in de keuken te staan voor een warme maaltijd. Het voordeel van deze burgers is dat je het al eerder kunt bereiden en het kan zelfs ingevroren worden. Voor het serveren kun je het dan nog even bakken en smullen maar. Een broodje hamburger wordt vaak niet als gezond gezien. Deze burger is een gezonde variant met lekker veel groente en quinoa als ingrediënt. Quinoa is een graan wat de laatste jaren veel aan populariteit wint in Nederland. Niet alleen als bijgerecht bij een warme maaltijd of als pap is dit te gebruiken, maar je kunt het ook prima gebruiken voor het maken van burgers.

De burgers in de supermarkt bevatten veelal zuivel of ei als ingrediënt. Als je vegetarisch of veganistisch eet is de keuze vaak beperkt. Zelf maken is een leuk alternatief. Dit recept is een ideaal gerecht om lekker in de tuin bij mooi weer te eten. Een broodje met een lekkere burger en een frisse salade geeft mij altijd een vakantiegevoel en bij deze temperaturen past dit goed.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 100 g quinoa, ongekookt
  • 2 el peterselieblaadjes, fijn gesneden
  • 1 el muntbladeren
  • 1 kleine ui
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el pindakaas
  • 2 el meel
  • 125 ml (Griekse) yoghurt (magere variant)
  • 250 g cocktailtomaten
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 gele paprika
  • olie voor bakken van de burger en de groenten
  • 4 meergranenbollen
  • zout
  • peper

Bereiding
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking met 360 ml water en ½ tl zout. Nadat de quinoa gaar is laat je deze afkoelen. Ondertussen kun je de groenten en kruiden wassen en snijden. Snijd de peterselie en ui heel fijn. De helft van de peterselie en ui samen met knoflookpoeder mengen met de pindakaas en 2 el meel. Vervolgens de afgekoelde quinoa met snufje peper hierdoor roeren. Vorm van dit mengsel 4 burgers. Leg de burgers 1-2 uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat je ze beter kunt bakken en het niet snel uit elkaar valt.

Voor de yoghurtsaus de (Griekse) yoghurt mengen met de overige peterselie en munt en snufje peper. Evt. kun je nog andere kruiden toevoegen als je dit lekker vindt.

Gebruik een koekenpan om de quinoaburgers te bakken en een wok om de groenten met de helft van de ui te wokken. Dit kan gelijktijdig. De quinoaburgers hebben ca. 6 min per zijde nodig voor een krokant korstje te krijgen. Evt. kun je de broodjes nog 4-5 min onder de grill verwarmen. Besmeer 1 zijde van het broodje met de yoghurtsaus. Verdeel hier wat groenten over en vervolgens de quinoaburger. Bedek met de andere zijde van het broodje. De overgebleven yoghurtsaus kun je erbij serveren en hetzelfde geldt voor de groente. Ook lekker hierbij is groenten die je even onder of op de grill hebt gelegd.

Eet smakelijk!

Bereidingstijd ca. 40 minuten, incl. voorbereiden en afkoelen quinoa.