Herfst (Sint) mascarponegebakje

Het is volop herfst. De dagen worden korter, buiten wordt het kouder. Wie wil er nu niet lekker genieten van een gebakje op de bank met een lekkere kop koffie of thee? Dit herfst mascarponegebakje is een lekkere traktatie voor jezelf of om uit te delen. Het is ook een leuk recept om te maken in de gezellige sinterklaastijd. De koek- en speculaaskruiden en speculooskoekjes passen perfect bij deze feestelijke periode. Je kunt zelfs de speculooskoekjes vervangen door pepernoten of speculaas.
Dit recept is leuk om met kinderen te maken. Ik heb gekozen voor bladerdeeg, maar je kan ook een andere bodem gebruiken waar je de mascarponeroom op serveert. De mascarponevulling is ook goed te gebruiken als vulling op een taartbodem gemaakt van bijvoorbeeld speculaas of als vulling in een trifle.

Benodigdheden voor 12 stuks:
200 g mascarpone
3 plakjes diepvries bladerdeeg
3 speculooskoekjes
2½ el amaretto koffiesiroop*
1½ el speculaaskruiden**
1½ el bruine basterdsuiker
blauwe bessen of ander fruit naar keuze
decoratiechocolade
(siliconen)muffinvorm

Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breek of maal de speculooskoekjes in kleine stukjes.
Verdeel het bladerdeeg over een bord of snijplank. Laat het 5-10 minuten ontdooien zodat je het makkelijk kunt snijden. Snijd 1 bladerdeegplak door de helft en dit plak ook weer. Zo heb je 4 plakjes bladerdeeg uit 1 groot plakje.
Vet een muffinvorm in als het geen siliconen muffinvorm is.
Druk het bladerdeeg in een vorm en prik vervolgens een paar gaatjes in het deeg met een vork. Dit voorkomt dat het enorm gaat rijzen. Strooi op elk plakje wat bruine basterdsuiker.
Bak de bladerdeegbakjes 14-15 minuten in een voorverwarmde oven totdat het mooi goudbruin is geworden.
Ondertussen kun je de vulling maken. Mix in een kom de mascarpone met de speculooskruimels, amaretto koffiesiroop en speculaaskruiden tot een zachte massa. Zet dit in de koelkast totdat je het verder gaat verwerken.
Laat de bladerdeegbakjes afkoelen voordat je verder gaat. Zodra de bakjes afgekoeld zijn kun je de mascarpone verdelen over de bakjes. Druk wat fruit in de mascarpone en garneer vervolgens af met de chocolade. Nu zijn je herfst mascarponegebakjes klaar.

*Heb je geen amaretto koffiesiroop dan kun je ook amandelaroma gebruiken wat bij de bakafdeling in de supermarkt staat. Let alleen op dat dit sterker van smaak is en je minder nodig hebt.
**Je kunt zelf kiezen hoeveel kruiden je toevoegt, wil je meer speculaassmaak aan je mascarponemengsel geven dan voeg je meer toe.

Je kunt de gebakjes 1-2 dagen bewaren in de koelkast.
Het is heel goed mogelijk om een dag voordat je de gebakjes wilt serveren alvast het bladerdeeg te bakken en het mascarponemengsel te maken. Dit kun je apart van elkaar bewaren in de koelkast.