Mariska’s ontbijtkruidkoek (V, F)

Ik ben gek op kruiden als kaneel, kruidnagel, speculaas- en koekkruiden. Ik mag hier graag mee bakken. De keuken ruikt zo heerlijk naar deze kruiden als je hiermee gaat bakken. De ontbijtkoeksoorten die je in de supermarkt koopt zijn voor mij niet geschikt, omdat dit tarwe bevat. Daarnaast vind ik de samenstelling ook niet gezond met de grote hoeveelheid suiker die erin verwerkt is. Het voordeel van zelf een kruidkoek bakken is dat je kunt variëren ten aanzien van de ingrediënten en hoeveelheid/soort kruiden die je toevoegt. In onderstaand recept heb ik als extra ingrediënt sesamzaadjes toegevoegd en rozijnen. Voor mij geven onderstaande ingrediënten geen klachten, omdat de hoeveelheid per plak niet groot is. Je kunt eventueel de hoeveelheid rozijnen verminderen. De honing kun je prima vervangen door ahornsiroop of keukenstroop. Speltbloem kan vervangen worden door boekweitmeel.
Benodigdheden voor 1 kruidkoek, ca. 14 plakken: 250 ml amandelmelk 200 g speltbloem 100 g havermeel 100 g rozijnen 35 g havermout 15 g cacaopoeder 15 g sesamzaadjes 14 g bakpoeder 1 el kaneel 3 el honing 2 el bruine suiker 2 eieren 1 tl gemalen kruidnagel mespunt zout cakeblik van 16×11 cm, ingevet met olie en bestoven met speltbloem
Bereiding Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in en bestuif deze met speltbloem. Doe de amandelmelk, eieren, kaneel, gemalen kruidnagel, cacaopoeder, honing en bruine suiker in een kom. Klop dit goed door elkaar met een mixer. Voeg geleidelijk het havermeel, speltbloem, havermout, bakpoeder, zout en sesamzaadjes toe. Meng dit alles goed door elkaar. Voeg als laatste de rozijnen toe en schep dit door het beslag. Verdeel het beslag over het cakeblik. Bak de ontbijtkruidkoek in ca. 45 min. gaar en mooi bruin in de oven. Om te controleren of de ontbijtkruidkoek gaar is kun je met een satéprikker in de koek prikken. Er mag geen deeg meer aan de satéprikker zitten. Je kunt deze kruidkoek een paar dagen luchtdicht verpakt bewaren. Daarnaast kun je de ontbijtkruidkoek ook prima invriezen.