Mini Vegan Tiramisu rijstevlaaitjes (V, V*, E, Gl)

Mijn zusje heeft een veganistisch voedingspatroon en is een taartjes-fan. Ik vind het altijd een leuke uitdaging om taartjes of cakejes te maken zonder dierlijke producten als ei, melk of boter wat zij kan eten. Ze is ook altijd mijn 1e proefpersoon om nieuwe producten te testen. De trend is de laatste jaren ook dat er steeds meer vraag komt naar producten zonder dierlijke producten. Kijk maar eens in de grote steden waar de groei van winkels, eettentjes en koffietentjes die veganistische of vegetarische producten en gerechten serveren enorm is. Zelf ben ik het laatste jaar ook meer plantaardig gaan eten. Dit bevalt me goed, voel me fitter en er is volop keuze. Niet altijd in de gewone supermarkt, maar bijna elke stad heeft wel een biologische winkel of supermarkt waar je van alles kunt krijgen. Vroeger thuis maakte ik geregeld rijstevlaai, alleen het standaard recept voor rijstevlaai bevat dierlijke producten als ei, boter en melk. Nu had ik ervoor kunnen kiezen om een veganistische variant te maken op de gewone versie, maar ik vind experimenteren met smaken leuk. Zo is dit recept ontstaan. Een tiramisu-rijstgebakje, een lekkere variatie op de standaard versie.

 

Benodigdheden voor 6 muffins:
Bodem:
50 g cashewnoten
50 g dadels zonder pit
15 g boekweitmeel of havermeel
½ el espresso oploskoffie
1 el ahornsiroop
Vulling:
250 ml soja chocolademelk
50 g dessertrijst (bijv. Lassie)
1 el geraspte kokos
1 el cacaopoeder
½ banaan

Bereiding
Vet evt. de muffinvormpjes in als je geen siliconenvormpjes hebt.
Voor de bodem de cashewnoten 3u laten weken in koud water. De dadels in stukjes snijden en dit samen met de cashewnoten, ahornsiroop en oploskoffie espresso mengen. Hiervoor kun je het beste een keukenmachine gebruiken die ook de noten en dadels goed fijn maalt. Maak hiervan een samenhangend geheel. Verdeel dit mengsel over de 6 muffinvormpjes en druk het goed aan. Zet het  ca. 15-30 minuten in de koelkast. Voor de vulling kook je de rijst samen met de chocolade sojamelk. Zie voor de kooktijd de aanwijzingen op de verpakking. Dit kan verschillen, maar zal ca. 10-12 minuten bedragen. Blijf goed roeren tijdens het koken om te voorkomen dat de rijst aan de bodem gaat plakken. Snijd ondertussen de banaan in stukjes en prak deze fijn samen met de kokos en cacaopoeder. Zodra de rijst klaar is meng je dit met het banaanmengsel. Verdeel dit over de cashewnoten-dadelbodem. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de mini tiramisu rijsttaartjes 12 minuten in de oven. Laat het afkoelen in de vormpjes. Zodra de mini taartjes zijn afgekoeld kun je het serveren of in de koelkast 1 dag bewaren. Lekker met een toef (soja) slagroom of bolletje vanille-ijs.