Pepernoten granola (V)

Doe eens gek dacht ik met dit recept. Granola zelf maken is leuk, lekker, goedkoper en veelal gezonder dan de soorten in de supermarkt! Bijkomend voordeel, je kan variëren met de ingrediënten. Ik vind krokante muesli en granola soorten uit de supermarkt te zoet door de grote hoeveelheden suiker die is toegevoegd. Standaard maak ik granola met kaneel of koek- en speculaaskruiden om het meer smaak te geven. Daarnaast vind ik het lekker als er stukjes noten, chocolade of soms koekjes in zitten. In het najaar liggen de pepernoten al vroeg in de winkels en ideaal om een keer te gebruiken voor deze lekkere granola. Ik gebruik vaak pepernoten die ik over heb van andere recepten. Je kunt de granola luchtdicht prima een week bewaren.

Benodigdheden voor 500 gram:
150 g havermout
100 g ongezoete vruchtenmuesli
70 g bakkerskruidnoten
50 g rozijnen
50 g ongezouten gemengde noten, grof gehakt
25 g gedroogd fruit mix, bijv. ananas, abrikozen, papaja
25 g chocolade kruidnoten
25 g pure chocolade (>70% cacao), grof gehakt
10 g koek- en speculaaskruiden
3,5 el karamel keukenstroop
2 el cacaopoeder
2 el agavesiroop

bakplaat bedekt met bakpapier

Bereiding
Verhit de oven voor op 170 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Hak de noten en chocolade grof. Snijd het gedroogd fruit eventueel in stukjes als het grote stukken zijn. Meng in een grote kom de havermout, muesli, noten, rozijnen, kruidnoten, cacaopoeder, koek- en speculaaskruiden, gedroogd fruit en chocolade met elkaar. Voeg vervolgens de keukenstroop en agavesiroop toe. Roer dit door het droge granenmengsel. Als het goed is gaat het nu wat aan elkaar plakken. Strooi dit mengsel op de bakplaat. Verdeel het gelijkmatig over het bakpapier zodat het mooi krokant bruin kan worden.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola 15 minuten. Halverwege de baktijd kun je nog een keer door de granola roeren zodat alles mooi bruin en krokant word.
Na de baktijd kun je de pepernoten granola laten afkoelen op de bakplaat voordat je het gaat verpakken. Deze granola is bijvoorbeeld lekker over de yoghurt, fruit of kwark.