Quinoa-pecannotensnack (V, V*, E, F, Fe, GL)

Een makkelijk te maken snack voor tussendoor zijn deze quinoa-pecannotensnack. Quinoa is een zaad dat momenteel veel gebruikt word in de Nederlandse keuken. Van pap tot bijgerecht bij de warme maaltijd, je kunt er volop mee variëren. Het voordeel van dit superfood is dat het neutraal smaakt, hierdoor kun je het goed met allerlei ingrediënten mengen.
Voor sporters is dit een ideaal ingrediënt vanwege het hoge gehalte aan ijzer, magensium en eiwit. Daarnaast is quinoa rijk aan vezels, vitamine B en E.
Quinoa bevat geen gluten, maar onderstaand recept is niet glutenvrij. Je kunt het prima glutenvrij maken door glutenvrije bakmix te gebruiken.
Mocht je het FODMAP-dieet volgen dan kun je de dadels vervangen door banaan.

Ingrediënten voor 7-8 stuks:
75 g dadels of ½ banaan
50 g quinoa, ongekookt
4 el speltmeel of havermeel
150 ml (amandel)melk
snufje zout
1 (volle) el cacaopoeder
1 el pindakaas (bij voorkeur met stukjes noot)
30 g pecannoten + 7-8 stuks voor de garnering
bakplaat bedekt met bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Kook de quinoa met de melk en zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet niet de melk weg als niet alles is opgelost.
Ondertussen kun je de dadels of banaan en pecannoten in stukjes snijden. Houd 7-8 paranoten heel voor het garneren. Doe de dadels in een blender of keukenmachine. Voeg hier aan toe het spelt-of havermeel, cacaopoeder, pindakaas, pecannoten en gekookte quinoa met melk wat over is. Mix dit door elkaar.
Evt. kun je nog alles goed door elkaar mengen in een mengkom als blijkt dat er geen homogeen mengsel is ontstaan.
Maak van het beslag 7-8 koekjes die even groot zijn. Je kunt hiervoor een lepel gebruiken, omdat het nogal plakkerig aanvoelt. Dit verdwijnt na het bakken in de oven. Druk 1 pecannoot op elk koekje. Bak de snacks in 12-13 min. gaar in de oven.
Laat de quinoa-pecannotensnacks goed afkoelen op een rooster en klaar is je herstelsnack!

Je kunt deze snacks een dag bewaren buiten de koeling in een luchtdichte doos. Houd er rekening mee dat ze wel minder knapperig worden. Als je ze langer bewaard worden ze minder lekker. Evt. kun je het ook invriezen en later lekker oppeuzelen.