Quinoa pure chocolade brownies (V, V*, E, Fe)

Wie lust er nu geen brownies? Het nadeel is vaak dat het geen gezonde lekkernij is. Dit moet anders kunnen dacht ik en ik ben gaan experimenteren. Dit recept voor brownies is anders dan de recepten voor brownies die je misschien kent. Ten eerste is het op plantaardige basis, want ik heb geen dierlijke producten gebruikt. Hierdoor zijn deze brownies geschikt voor een brede doelgroep. Daarnaast heb ik nauwelijks vet toegevoegd in de vorm van olie of margarine en de suikerpot heb ik niet aangeraakt. Ik heb deze brownies gezoet met banaan, dadels en 1 zakje vanillesuiker.
Een bijzonder ingrediënt in dit recept is de quinoa. Samen met het kikkererwtenmeel of amandelmeel, de noten, sojamelk en –vla zorgt dit voor het hoge eiwitaandeel in deze brownies.

Benodigdheden voor 12 stukjes:
250 ml sojamelk
75 g quinoa
75 g zelfrijzend bakmeel
50 g speltmeel
50 g kikkererwtenmeel of amandelmeel
250 g pure chocolade sojavla (Alpro Dark)
100 g pure chocolade, >70% cacao
50 g geraspte kokos
50 g pecannoten + extra voor garnering
75 g dadels, gesneden
1,5 el (zonnebloem) olie
8 g bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
1 banaan, plakjes gesneden
mespunt zout

Vierkante, hoge cakeblik van 15×15 cm, ingevet met olie en bedekt met bakpapier
Keukenmachine

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in en bestuif deze met meel. Kook de quinoa samen met de sojamelk volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het vervolgens afkoelen totdat je het gaat mengen met de overige ingrediënten.
Het is niet erg als het nog vochtig is en niet alle melk is opgenomen.
Snijd de banaan en dadels in kleine stukjes. Hak de chocolade en pecannoten grof.
Meng de banaan, dadels en sojavla tot een homogene massa in een keukenmachine.
Meng in een kom de olie met zout en vanillesuiker. Voeg het dadel-banaanmengsel en de afgekoelde quinoa toe. Mix dit alles goed door elkaar. Voeg geleidelijk het speltmeel, kikkererwtenmeel, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, kokos, chocolade en de pistachenoten toe. Meng dit alles goed door elkaar. Verdeel het beslag over het cakeblik. Strooi als garnering enkele pecannoten over de cake.
Bak de cake in 50 min. gaar en mooi bruin in de oven. Om te controleren of de cake gaar is kun je met een satéprikker in de cake prikken. Er mag geen deeg meer aan de satéprikker zitten.
Je kunt deze cake een paar dagen luchtdicht verpakt bewaren. Daarnaast kun je de cake ook prima invriezen.