Teff Kokosbites (V, Vegan, E, Fe)

Teffmeel of producten op basis van teff winnen aan populariteit in Nederland. Zelf gebruik ik al enkele jaren producten op basis van teffmeel. Denk aan teff muesli, meel of mueslivlokken. Voor Teff Inside heb ik een lekkere snack gemaakt, kokosbites!
Het voordeel van teffmeel is dat het glutenvrij is, rijk aan vezels, resistent zetmeel, vitaminen en mineralen (denk aan o.a. ijzer, magnesium, zink) en eiwit.
Teff zorgt in het lichaam voor een langzamere glucose afgifte en dat is ideaal voor onze bloedglucosespiegel. Hierdoor heb je minder pieken en dalen.
Buiten deze voordelen zijn deze lekkere bites makkelijk te maken, handig mee te nemen naar je werk of studie en ideaal om te bewaren in de vriezer. Je hebt geen oven nodig om deze kokossnacks te gaan maken.
Kortom, allerlei (lekkere) voordelen om snel de keuken in te duiken en deze heerlijke kokosbites te gaan maken!

Benodigdheden voor ca. 10 stuks:
100 ml amandelmelk
80 g fijngehakte pure chocolade
50 g amandelmeel
40 g teff mueslivlokken licht
8 el geraspte kokos + extra voor garnering
6 (medjoul)dadels
2½ el honing of agavesiroop
2 el gedroogd fruit(mix)
1 el vanillepasta of -aroma (Dr. Oetker)
1 tl koek- en speculaaskruiden
(flinke) snuf zout

keukenmachine of blender
bord of bakplaat bedekt met bakpapier

Bereiding

Hak de chocolade in stukjes.
Week de medjouldadels 10 minuten in warm water. Hierdoor worden ze zacht en zijn ze beter te verwerken in het recept.
Snijd de dadels in kleine stukjes en doe de dadels met de melk in een keukenmachine. Maal dit fijn. Er mogen gerust nog kleine stukjes dadels in het mengsel voorkomen.
Doe het dadelmengsel in een mengkom en voeg de amandelmeel en teff mueslivlokken toe. Meng dit samen tot één samenhangende massa en meng vervolgens de kokosrasp, zout, speculaaskruiden, vanillepasta of -aroma, gedroogd fruit(mix) en honing of agavesiroop toe.
Meng alles goed door elkaar en tot één geheel. Het mag gerust wat ‘nat’ aanvoelen, omdat het anders te droog word na het hard worden in de diepvries. De teff mueslivlokken nemen nog vocht op.
Als het heel nat aanvoelt kun je nog extra amandelmeel toevoegen, maar doe dit niet te snel.
Is het te droog? Maak het vochtiger met melk.
Maak ronde bites van het deeg. Je kunt ze zo groot maken als jezelf wilt.
Verdeel de bites over een bord bedekt met bakpapier.
Laat de Teff kokosbites stevig worden in de diepvries totdat de chocolade gesmolten is. Hierdoor vermengen de smaken van de ingrediënten zich ook goed met elkaar.
Voor de garnering de pure chocolade smelten. Druppel dit royaal over de koeken. Zet het vervolgens terug in de diepvries voor minimaal 15 minuten.
Na 15 minuten haal je de kokosbites uit de vriezer. Draai de bites om en verdeel ook over deze zijde royaal chocolade. Strooi vervolgens wat geraspte kokos hierover.
Zet de Teff kokosbites voor minimaal 60 minuten in de vriezer.
De Teff kokosbites zijn in de koelkast 1-2 dagen te bewaren. Je kunt ze ook prima invriezen.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en plantaardig.