Teff lunchkoeken (V, Vegan, GL, F)

Eén van de meeste tips die ik mijn sporters en overige cliënten geef is variëren! Doe eens gek en maak voor jezelf deze lekkere Teff lunchkoeken! Deze koeken zijn gemaakt met teffmeel van Teffinside. Ik gebruik zelf teff, omdat het glutenvrij is en boordevol goede voedingsstoffen zit die ideaal zijn voor een sporter. Ik gebruik glutenvrije granen in mijn eetpatroon vanwege mijn PDS. Mijn darmen reageren hier goed op. Daarnaast is variëren in graanproducten ook goed voor je lijf. Je verrast het lichaam en door te variëren krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Immers, elk product heeft zijn unieke samenstelling aan voedingsstoffen.
Teffmeel heeft nog meer voordelen. Het is rijk aan vitaminen en mineralen, denk aan ijzer, B-vitaminen, koper, zink, selenium en het is daarnaast vetarm, eiwit- en vezelrijk. Het zorgt tevens voor een langzame stijging in je bloedglucosespiegel.

Heb je geen teffmeel in huis dan kun je ook andere meelsoorten gebruiken. Houd er rekening mee dat je dan mogelijk minder vocht (amandelmelk) nodig hebt. Teff neemt veel vocht op tijdens het bakken. Dit kan wel 3-4x zoveel zijn als bijvoorbeeld speltmeel.

Wil je meer weten over dit graan of de Teffinside producten? Dan kun je gerust contact met mij opnemen.

Benodigdheden voor ca. 9 koeken:
170 ml amandelmelk
75 g Teffmeel
50 g amandelmeel
4 el kokosflakes
3 medjoul dadels
2 el agavesiroop
2 el rozijnen
1 el kokosolie
1½ tl 5-kruidenmengsel (peper, anijszaad, venkelzaad, kaneel en kruidnagel)
1½ tl bakpoeder
amandelschaafsel voor garnering

keukenmachine/blender en mixer

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de dadels in stukjes.
Maal de dadels fijn in een keukenmachine of blender met 100 ml melk.
Smelt de kokosolie.
Maak een beslag van het teffmeel, amandelmeel, agavesiroop, dadelmengsel, rozijnen, amandelmelk, bakpoeder, kokosolie, kruidenmengsel en kokosflakes. Maak een samenhangend geheel hiervan.
Het mag gerust wat ‘nat’ aanvoelen, omdat het anders te droog word na het bakken. Het teffmeel  neemt nog vocht op.
Als het heel nat aanvoelt kun je nog extra teffmeel toevoegen, maar doe dit niet te snel.
Is het te droog dan kun je het vochtiger maken door melk toe te voegen.
Maak koeken van het deeg door met een vochtige lepel het deeg op de bakplaat te leggen.
Je kunt ze zo groot maken als jezelf wilt, als het maar gelijk is qua grootte.
Verdeel de koeken over de bakplaat bedekt met bakpapier. Strooi als garnering amandelschaafsel over de koeken.
Bak de koeken ca. 20-25 minuten in een voorverwarmde oven. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de koeken.
Laat de Teff lunchkoeken na het bakken afkoelen op een rooster.

Je kunt de Teff lunchkoeken luchtdicht verpakt een dag bewaren. Je kunt ze eventueel ook invriezen en later net voor consumptie laten ontdooien. De koeken zijn ook warm lekker en kunnen eventueel later opgewarmd worden.
Deze koeken zijn lekker met een plakje kaas, zachte geitenkaas, appelstroop of jam als beleg of om zo op te eten. Net wat je lekker vindt!