Tour de France kwark-monchou bolletjes (V, E)

Wielerliefhebbers komen momenteel weer volop aan hun trekken met de Tour de France. Zelf mag ik ook graag de Tour volgen. Dit is toch het grootste wielersportevenement elk jaar. Vooral de bergetappes hebben mijn voorkeur en hierbij hoort de bolletjestrui. Een combi van de Tour kijken en een voorraad producten die ik wilde opmaken zorgden ervoor dat deze bolletjes spontaan zijn ontstaan. Toevallig zijn een deel van de ingrediënten ook nog eens producten die veel gebruikt worden in de Franse keuken. Denk aan de monchou, kwark, kersen en vanille.

Door de kwark, amandelmeel en monchou bevatten deze bolletjes meer eiwit dan menig tussendoortje wat je zo in de supermarkt koopt. Je kunt deze Tour-bolletjes ook prima bij het ontbijt of lunch eten. Het voordeel is dat je zelf de grootte van de bolletjes kunt bepalen. De Tour de France bolletjes kunnen enkele dagen luchtdicht bewaard worden in de koelkast. Tevens kun je ze invriezen. Je kunt ze zo eten of serveren met jam. Het lekkerste zijn deze bolletjes als je ze koud eet nadat je ze enkele uren in de koelkast hebt laten liggen. De smaken komen zo beter tot zijn recht.

Ingrediënten voor ca. 18-20 stuks:
150 g (vers) kersen, zonder pit
125 g Optimel 0% vet Griekse yoghurt kers
100 g monchou
75 g patentbloem
75 g amandelmeel
30 g kersen- of bosvruchtenjam
10 g wijnsteenbakpoeder
1 ei
1 zakje vanillesuiker
1 tl zout

1 bakplaat bedekt bakpapier

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Wil je er zeker van zijn dat het bakpapiertje blijft liggen dan kun je de bakplaat eerst nog invetten met een beetje olie of vloeibare margarine.
Ontpit eventueel de kersen en snijd deze in stukjes.
Roer de monchou zacht met een vork, hierdoor is het later beter te mengen met de overige ingrediënten. Meng de kwark, patentbloem, wijnsteenbakpoeder, vanillesuiker, zout, jam, ei en amandelmeel met elkaar in een grote kom. Voeg de monchou toe en maak van dit alles een samenhangend geheel. Voeg als laatste de kersen toe. Het mag gerust nog een beetje plakkerig zijn. Is het te plakkerig dan kun je nog iets patentbloem toevoegen.
Zodra je alles gemengd hebt kun je bolletjes gaan maken en deze op de bakplaat leggen.
De Tour de France bolletjes kun je vervolgens 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Laat de bolletjes afkoelen op een rooster. Voor een betere smaak zou ik ze vervolgens nog enkele uren in de koelkast leggen. Je kunt ze ook invriezen.