Vegan vanille cheesecake (V, Ve*)

Een lekkere frisse taart voor diverse gelegenheden. Een standaardrecept voor kwarktaart of cheesecake heb ik aangepast zodat mensen met een vegetarische of veganistische levenswijze dit kunnen maken. Onderstaand recept heb ik gemaakt voor een verjaardag van mijn moeder, omdat mijn zusje veganist is. Zo kan zij ook lekker meesmullen. Je kunt de sojaproducten prima vervangen door normale zuivelvarianten mocht je een gewone vanille cheesecake hiervan willen maken.
Het is een makkelijk te maken taart, het enige nadeel is eigenlijk het wachten totdat het klaar is. Het moet een uurtje in de oven en het deeg moet een uurtje koel in de koelkast staan. Mijn advies is om de taart een nachtje te laten staan zodat de smaken goed met elkaar gemengd worden.

Ingredi├źnten voor springvorm 24 cm:
Deeg:
350 g tarwe- of volkorenmeel + bestuiven
80 g kristalsuiker
1 tl zout
180 ml plantaardige margarine + voor invetten
Vulling:
475 g sojayoghurt vanille (mild&creamy variant)
2 vanillestokjes
200 ml kokosmelk
50 g suiker
65 g custardpoeder
5 el havermout
250 g verse frambozen

Bereiding
Vet een taartvorm in met een doorsnee van 24 cm met boter/olie en bestuif deze met meel.
Voor het deeg de meel, suiker, zout, margarine mengen. Hiervoor kun je een mixer met deeghaken gebruiken om eerst alles te mengen en vervolgens met 1-2 hand(en) een mooi egaal deeg kneden. Evt. kun je ook met 2 messen door dit mengsel roeren en ervoor zorgen dat je een mooi egaal deeg krijgt. Plaats het deeg 1 uur in de koelkast.
Ondertussen kun je de vulling klaar maken. De kokosmelk, 3 el havermout, sojayoghurt, merg van vanillestokjes en suiker mixen tot een egale massa. Vervolgens de custardpoeder toevoegen en dit goed doorroeren.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Na een uur het deeg uit de koelkast halen. Bestuif een deel van het aanrecht met meel. Rol het deeg uit. Bedek de taartvorm met het deeg. Zowel de bodem als de randen.
De havermout over de bodem strooien. Hierover 200 g frambozen verdelen. Bedek de frambozen met de vulling. De taart 60 minuten bakken in een voorverwarmde oven.
Controleer na een uur of de taart daadwerkelijk gaar is. De vulling moet stevig zijn.
Laat de taart goed afkoelen op een rooster, uit de vorm. Voor het serveren met de overgebleven frambozen bedekken en met poedersuiker bestuiven. Het lekkerste is om de taart een nachtje in de koelkast te laten staan voor het uitserveren.

Bereidingstijd ca. 30 minuten voorbereiden, 60 min deeg in koelkast en 60 minuten bakken.