Zelf gemaakte granola (F,V, V*)

Veel soorten (krokante) muesli die je in de winkel kunt kopen bevatten behoorlijk wat toegevoegd suiker. Door zelf granola te maken voorkom je grote hoeveelheden suiker in je muesli/granola. Bijkomend voordeel is nog dat het vaak goedkoper is ook nog. Zeker als je het vergelijkt met glutenvrije muesli. Daarnaast kun je zelf ingrediënten toevoegen die je lekker vindt en die geen klachten veroorzaken als je een dieet hebt. Bijvoorbeeld als je het FODMAP-dieet volgt of veganistisch eet. Lang niet alle soorten muesli zijn geschikt voor mensen met deze voedingspatronen.

 

Ingrediënten:
25 g havermout
1 el rozijnen
1 el cranberry’s
1 tl geraspte kokos
1 tl pompoenpitten
1 tl lijnzaad
1 el gemengde noten, grof gehakt
1 tl honing of agavesiroop

Bereiding
Verhit een koekenpan met een goede antiaanbaklaag. Strooi de havermout in de pan, voeg vervolgens de rozijnen, noten, pompoenpitten, lijnzaad en geraspte kokos toe. Rooster dit totdat de havermout/kokos begint te verkleuren. Dit duurt ongeveer 5 minuten. De havermout zal licht bruin kleuren. Tijdens het roosteren de pan geregeld bewegen of met een pollepel door het mengsel roeren. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed gemengd worden met elkaar. Net voordat je de pan van het vuur haalt roer je de honing of agavesiroop erdoor. Hierdoor zal het mengsel wat aan elkaar gaan plakken. Vervolgens kun je de granola laten afkoelen of direct verder gebruiken. Deze granola is bijvoorbeeld lekker door de yoghurt, fruit of kwark.

Je kunt variëren ten aanzien van de soorten noten, gedroogd fruit en zaden/pitten. Net wat je in huis hebt en wat je lekker vindt. Stukjes gedroogde abrikoos in plaats van rozijnen is ook erg lekker.
Je kunt deze granola ook goed gebruiken als garnering over een kwark- of yoghurt(fruit)taart.