Zomercompote met vanille (V, Vegan, GL, F)

Een lekkere, frisse vruchtenmoes! Zomerfruit is momenteel volop verkrijgbaar, denk aan aardbeien, rode en blauwe bessen, frambozen en kersen. Je kan deze zomercompote met allerlei soorten fruit maken. Net wat je lekker vindt. Ik vind vanille een smaakmaker die hoort bij de lente en zomer. In de winter kun je deze vruchtenmoes op smaak brengen met kaneel of koekkruiden. Dan geef je het een herfst/wintertintje.
Ik heb ervoor gekozen om geen suiker toe te voegen, m.u.v. een zakje vanillesuiker. Jam en vruchtenmoesjes worden in mijn ogen onnodig gezoet met zoetstoffen zoals honing, suiker of bijvoorbeeld agavesiroop.
Deze zomercompote is lekker over vers fruit, door de yoghurt of kwark of op een hard broodje met wat nootjes erover. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op, pannenkoeken of wentelteefjes met deze moes zijn ook erg lekker en een verwennerij!

 

 

Benodigdheden:
100 g aardbeien
60 g blauwe bessen
3 el water
1 el vanillepasta (dr. Oetker) of merg van 2 vanillestokjes
1 zakje vanillesuiker
1 tl maïzena

Bereiding
Snijd de aardbeien door de helft.
Doe het fruit met 3 el water in een pan en breng aan de kook. Laat het vervolgens nog circa 5 minuten koken. Roer één tot twee keer door de fruitmassa zodat alles goed gemengd is.
Je kunt ervoor kiezen om eventueel de bessen wat te pletten met een lepel zodat de stukjes kleiner worden.
Voeg na 5 minuten de vanillesuiker en vanillepasta of merg van de vanillestokjes toe. Roer dit erdoor.
Mix 1 tl maïzena met 2 el water en voeg dit ook toe aan de vruchtencompote. De maïzena zorgt voor de binding. Bepaal zelf de dikte van je compote. Laat in ieder geval na het toevoegen van de maïzena eerst de massa weer koken en dan nog 3 minuten zachtjes doorkoken.
Je kan de zomercompote koel 4 dagen bewaren.
Lekker bij geroosterd brood of rozijnenbrood, over fruit en door kwark of yoghurt.

Opties voor toevoegingen en smaakmakers:
Je kunt zelf variëren met enkele ingrediënten, denk aan het fruit.
Ik heb vers fruit gekozen. Bij diepvriesfruit zou ik 1 el water minder gebruiken, omdat er vocht vrij komt tijdens het verwarmen.
Andere opties ten aanzien van vanille zijn kaneel, koek- en speculaaskruiden, cacaopoeder of kardemon.