Letterlijk en figuurlijk ben ik 2018 hardlopend ingegaan. Op nieuwjaarsdag ben ik de dag goed begonnen met een duurloop door het bos! Daarnaast heb ik op zakelijk vlak ook nog een leuke eindsprint gemaakt met een toffe, nieuwe opdracht. Ik ga voor Innopastry (producent van o.a. Bouwsteentjes en Easy-to-Eat) als projectadviseur – diëtist aan de slag. Terug op het oude nest van productontwikkeling voor mensen met ondervoeding en/of kauw- en slikproblemen. Overigens blijf ik voor mezelf werken en mocht je interesse hebben in begeleiding op het gebied van voeding of een interesse in een leuke workshop dan kan ik je hierbij zeker helpen.
Het is even stil geweest op mijn website omtrent mijn sportieve belevenissen. De berichten die ik geschreven heb waren vooral zakelijk gerelateerd. Nu vind ik het tijd om jullie bij te praten over mijn sportambities.

Sportief 2017
Na een langdurige knieblessure loop ik inmiddels alweer 2 maanden. Ik ben rustig aan het uitbreiden qua snelheid en afstand. Alles op gevoel en wat het lichaam aankan. Ik wil niets meer forceren. Het heeft lang genoeg geduurd voordat ik weer kon hardlopen.
Gelukkig heb ik niet stil gezeten en heeft de blessure mij ook leuke, nieuwe trainingsvormen gegeven. Zo ben ik helemaal verknocht aan het wielrennen. Bij lekker weer buiten en anders vermaak ik me prima op de tacx. Mijn nieuwe wielrenfiets was één van de mooiste cadeautjes van mijn partner afgelopen jaar. Het zal wel met de genen te maken hebben, met een pa die wielrenner was is het voor mij niet onbekend. Het heeft alleen een paar jaar zeuren gekost door Erwin. Daarnaast heb ik me prima vermaakt met de Les Mills lessen Bodypump, Bodycombat en Bodystep. Met name Bodypump en Bodycombat vind ik geweldig om te doen.

Uitdagingen
Maar Maris wat ga je nu doen?
Eén ding weet ik zeker, ik blijf lekker afwisselen met de diverse sporten. Ik ben iemand die van variatie houdt en daarbij denk ik dat je hier ook alleen maar sterker van word. Ik voel me fit en sterker dan een jaar geleden voor de blessure. Maar ik blijf een hardloper, de schoentjes aantrekken en door de bossen stampen vind ik nog steeds erg leuk en ik geniet hiervan.  Momenteel blijf ik lekker trainen, ik wil eerst nog sneller worden voordat ik aan wedstrijden ga denken. Ook mijn darmen moeten stabiel blijven, want de laatste maanden van 2017 waren niet top als het hierover gaat. Gewichtsverlies, slecht kunnen eten, obstipatie, misselijk, etc. waren aan de orde van de dag. Trainingen heb ik geregeld moeten aanpassen. Door een wisseling in medicijnen gaat het nu goed.

Ik zoek nieuwe uitdagingen, zowel op hardloop- als wielrengebied. Dat heb ik ook nodig, ik wil mezelf blijven  uitdagen en grenzen opzoeken. Daarnaast wil ik lekker met Erwin blijven trainen, we denken eraan om samen vaker wedstrijden te gaan doen.
Ik heb plannen, maar of het doorgaat en precies zoals ik wil laat ik nog even in het midden. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van wat ik uitspook op sportief gebied.

Vitamine B6 overdosis
Mensen die mij volgen weten dat ik zoveel mogelijk plantaardig eet. Ik voel mij hier fit bij en dit heeft zeker ook een positief effect op mijn darmen. Als je gevarieerd eet kun je prima presteren met een plantaardig eetpatroon. Mijn laatste bloedtest in november 2017 liet dit ook zien. O.a. mijn ijzerwaarden waren zelfs gestegen t.o.v. vorige testen en zonder extra medicijnen. Ik zie dit ook in de praktijk bij de (top)sporters die ik begeleid als sportdiëtist. Ze voelen zich fitter en leveren betere prestaties.
Vanwege mijn darmprobleem slik ik een multivitamine. Helaas heeft dit ertoe geleid dat ik een overdosis had in het bloed. Mijn waarden waren zo hoog dat ik meteen het advies heb gekregen van de laborant om te stoppen met suppletie. De veel te hoge waarde vitamine B6 heeft mede de blessure veroorzaakt en instant gehouden. Sinds ik gestopt ben gaat het hardlopen goed en heb ik geen klachten meer. Wat ik hiermee wil laten zien is dat het iedereen kan overkomen als je met alle goede bedoelingen een multivitamine slikt. Kijk heel goed naar de hoeveelheid vitamines en mineralen die erin voorkomen en of het überhaupt nodig is. Laat je eventueel goed adviseren door een sportdiëtist. Ook een sportdiëtist kan het overkomen, ondanks mijn zorgvuldigheid bij het kiezen van een goed supplement. Ik ben helaas ook niet de eerste sporter die het overkomt. Met één vraag blijf ik nog zitten en dat is waarom fabrikanten zulke grote hoeveelheden vitamine B6 in vitaminepillen stoppen terwijl een overdosis de laatste jaren vaak voorkomt. Als iemand het weet dan hoor ik het graag!

Dankwoord
De mensen die naast mij staan hebben het niet altijd makkelijk gehad. Ik heb geregeld perioden gehad tijdens de blessure dat ik niet te genieten was. Helaas was dit mijn eerste grote blessure en heb ik nu ook ervaren wat dit met een sporter doet.
Ik wil iedereen bedanken voor de hulp, steun, zorg en alles. Zeker ook Saucony mijn sponsor die me niet heeft laten vallen.
Op naar een beter en mooi sportief jaar!