Recept (Gl, V)

(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoek
Nu we massaal thuis werken, het advies is om niet onnodig weg te gaan is het ideaal om lekkere, verantwoorde tussendoortjes zelf te maken. Misschien wel samen met de kids.
Het voordeel van zelf lekker bakken is de heerlijke geur die door het huis verspreid, even weg van het school- en studiewerk, je kan variëren met de ingrediënten en je hebt altijd een gezonde snack achter de hand.
Deze lekkere koek die nauwelijks toegevoegde suikers bevat, glutenvrij te maken is en geen beleg nodig heeft is makkelijk te bereiden.
Het is ook nog eens goed in te vriezen als het al niet op is.
De koek is lekker bij de lunch, het ontbijt of als tussendoortje.

Een paar tips, in plaats van hazelnotenmeel kan er ook prima amandelmeel gebruikt worden.
Een deel van de dadels kan ook prima vervangen worden door rozijnen of abrikozen.

Benodigdheden voor 1 cakeblik

200 g hazelnotenmeel*
100 ml magere yoghurtdrink of kokosdrink
40 g speltmeel of glutenvrij meel
9 medjoul dadels
2 el vloeibare margarine
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 appel
1 el kaneel
1 tl gemberpoeder
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1 tl citroensap
Voor de garnering gezouten pistachenoten, geroosterde hazelnoten of andere pitten/zaden

handmixer of keukenmachine
cakevorm ingevet met olie/boter en bekleed met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet alle ingrediënten klaar.
Snijd de dadels in kleine stukjes en laat dit wellen in heet water.
Snijd de appel in kleine blokjes.  
Klop de eieren schuimig. Voeg vervolgens de yoghurt- of kokosdrink, vloeibare margarine, kaneel, gemberpoeder en vanillesuiker toe en mix dit goed door elkaar.
Voeg vervolgens de dadels en bakpoeder toe. Mix dit goed door elkaar.
Roer voorzichtig het speltmeel en hazelnotenmeel door het beslag.
Als laatste stap voeg je de baking soda toe en druppel hierover de citroensap. Het zal iets gaan bruisen en dat zorgt voor een luchtig resultaat. Roer dit door het beslag.
Giet het beslag over in een ingevette cakevorm. Garneer de koek af met gezouten stukjes pistachenoten, pinda’s, geroosterde hazelnoten of andere pitten/zaden.
Bak de dadel-hazelnotenkoek circa 50 minuten in de oven. Het zal na de baktijd nog wat smeuïg/zacht aanvoelen. Er mag geen beslag meer aan een saté- of cocktailprikker zitten als je deze erin steekt. Zo kun je ook controleren of het gaar is.
Laat de koek goed afkoelen voordat je het gaat snijden.
Je kunt de dadel-hazelnotenkoek een dag luchtdicht verpakt bewaren buiten de koeling. Mijn tip is om het in plakjes in te vriezen.  

*Hazelnotenmeel is ook te vervangen door amandelmeel. Hazelnotenmeel kan ook zelf gemaakt worden door hazelnoten heel fijn te malen in een blender.

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....

Sinaasappel-cheesecakebars

Sinaasappel-cheesecakebars

Sinaasappel-cheesecakebarsDeze sinaasappel-cheesecakebars zijn spontaan ontstaan. Zo 1-2x per jaar...

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding dan kun je mij een berichtje sturen.


Waar kan ik je mee helpen?

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding?
Copyright © 2016 - 2020 Mariska Dute  |  Privacy Verklaring