Recept (V)
Het leek me een mooie uitdaging om een gezondere variant te maken op de vele gevulde speculaas of andere december lekkernijen die standaard rijk zijn aan suiker en vet. In dit recept heb ik suiker deels vervangen door bananen en boter door halfvolle melk. Verder heb ik in plaats van bloem volkoren tarwemeel gebruikt. Het recept is ook leuk om met kinderen te maken.
Benodigdheden voor 16-18 brownies
150 g volkoren tarwemeel
150 g amandelspijs
100 g walnoten, fijn gehakt
80 g zelfrijzend bakmeel
80 ml halfvolle melk
50 g bruine basterdsuiker
8 g bakpoeder
5 el vloeibare margarine
4 g koek- en speculaaskruiden
2 el cacaopoeder
1 grote banaan of 1½ kleine banaan
1 ei, los geklopt
snufje zout
Pepernoten kruimellaag:
50 g pepernoten of kruidnoten
30 g walnoten, grof gehakt
30 g volkoren tarwemeel
15 g kristalsuiker
2 el vloeibare margarine
1 el keukenstroop karamel
1 tl koek- en speculaaskruiden
platte quichevorm (rechthoekig bijv.) en bakpapier
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een quichevorm of een andere vorm in met plantaardige margarine of olie. Leg hierop het bakpapier.
Snijd de banaan in stukjes en prak deze fijn. Maal de walnoten fijn tot kleine stukjes of hak ze fijn. Pas wel op als je dit met een keukenmachine doet dat geen meel word. Er moeten nog wel kleine stukjes zichtbaar zijn. Mix de banaan met zout, ½ ei, vloeibare margarine, bruine basterdsuiker en melk goed door elkaar. Voeg vervolgens het tarwemeel, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, walnoten, cacaopoeder toe en mix dit tot één geheel met een mixer. Meng alles voorzichtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm.
Meng het amandelspijs met het overgebleven deel van het los geklopte ei. Verdeel dit in 2 lange stroken over het beslag in de vorm.
Voor de kruimellaag de pepernoten verkruimelen en dit tot een kruimelige massa mengen met suiker, stroop, meel, koek- en speculaaskruiden, grof gehakte walnoten en margarine. Strooi dit over de amandelspijs.
Bak de brownies in een voorverwarmde oven ca. 30 minuten. Je kunt controleren of het gaar is als je met een satéprikker in de koek prikt.
Laat het afkoelen in de vorm nadat het uit de oven is gekomen. Zodra het goed afgekoeld is kun je blokjes snijden. De gevulde Sint brownies blijven 1-2 dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking. Het kan ook prima ingevroren worden als ze al niet snel op zijn.
Amaretto-amandelspijscake of -muffins
Amaretto-spijscake of -muffins Deze lekkere cake is echt een traktatie voor de gure herfstdagen of...
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoek (Gl, V)
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoekNu we massaal thuis werken, het advies is om niet onnodig weg te...
Monchou koekjes (GL, V)
Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodem (GL)
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodemWie houdt er niet van een lekker zelfgemaakt taartje?...