Recept (V)

Gevulde Sint brownies
Sinterklaas is weer in het land en dan vind ik het altijd leuk om met typische Sint producten te gaan bakken. Veelal ontstaan recepten bij mij spontaan. Bijvoorbeeld als ik iets voorbij zie komen in een tijdschrift of als ik een blik werp in mijn kelderkast. Zo is dit recept ook ontstaan. Al jaren maak ik met mijn verjaardag gevulde speculaas. Dit is altijd een succes, maar dit jaar wilde ik eens iets anders.
Het leek me een mooie uitdaging om een gezondere variant te maken op de vele gevulde speculaas of andere december lekkernijen die standaard rijk zijn aan suiker en vet. In dit recept heb ik suiker deels vervangen door bananen en boter door halfvolle melk. Verder heb ik in plaats van bloem volkoren tarwemeel gebruikt. Het recept is ook leuk om met kinderen te maken.

Benodigdheden voor 16-18 brownies

150 g volkoren tarwemeel
150 g amandelspijs
100 g walnoten, fijn gehakt
80 g zelfrijzend bakmeel
80 ml halfvolle melk
50 g bruine basterdsuiker
8 g bakpoeder
5 el vloeibare margarine
4 g koek- en speculaaskruiden
2 el cacaopoeder
1 grote banaan of 1½ kleine banaan
1 ei, los geklopt
snufje zout
Pepernoten kruimellaag:
50 g pepernoten of kruidnoten
30 g walnoten, grof gehakt
30 g volkoren tarwemeel
15 g kristalsuiker
2 el vloeibare margarine
1 el keukenstroop karamel
1 tl koek- en speculaaskruiden

platte quichevorm (rechthoekig bijv.) en bakpapier

Bereiding

Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een quichevorm of een andere vorm in met plantaardige margarine of olie. Leg hierop het bakpapier.
Snijd de banaan in stukjes en prak deze fijn. Maal de walnoten fijn tot kleine stukjes of hak ze fijn. Pas wel op als je dit met een keukenmachine doet dat geen meel word. Er moeten nog wel kleine stukjes zichtbaar zijn. Mix de banaan met zout, ½ ei, vloeibare margarine, bruine basterdsuiker en melk goed door elkaar. Voeg vervolgens het tarwemeel, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, walnoten, cacaopoeder toe en mix dit tot één geheel met een mixer. Meng alles voorzichtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm.
Meng het amandelspijs met het overgebleven deel van het los geklopte ei. Verdeel dit in 2 lange stroken over het beslag in de vorm.
Voor de kruimellaag de pepernoten verkruimelen en dit tot een kruimelige massa mengen met suiker, stroop, meel, koek- en speculaaskruiden, grof gehakte walnoten en margarine. Strooi dit over de amandelspijs.
Bak de brownies in een voorverwarmde oven ca. 30 minuten. Je kunt controleren of het gaar is als je met een satéprikker in de koek prikt.
Laat het afkoelen in de vorm nadat het uit de oven is gekomen. Zodra het goed afgekoeld is kun je blokjes snijden. De gevulde Sint brownies blijven 1-2 dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking. Het kan ook prima ingevroren worden als ze al niet snel op zijn.

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding dan kun je mij een berichtje sturen.


Waar kan ik je mee helpen?

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding?
Copyright © 2016 - 2020 Mariska Dute  |  Privacy Verklaring