Recept (V, V*, F)

Gezond Sint ijstoetje

Een lekker, gezond en makkelijk Sint dessert. Een leuke afsluiter van een maaltijd, gourmetparty of lekker als tussendoortje. Dit is een leuk recept om je kinderen te laten maken. Het is een lekker gerecht als gezonde tegenhanger van alle calorierijke lekkernijen die ons aanstaren in de decemberperiode. Het voordeel van dit recept is dat je kunt variëren met de toevoegingen en soort producten waardoor het voor diverse eetpatronen geschikt is. Het recept is geschikt voor vegetariërs en veganisten als je kiest voor kruidnootjes waar geen dierlijke toevoegingen in zitten. Er zijn bijvoorbeeld speltpepernoten te koop zonder dierlijke toevoegingen. Daarnaast is dit recept low FODMAP. Mocht je het FODMAP dieet volgen, dan kun je zelf kiezen welke soorten kruidnoten geschikt zijn en geen klachten geven.

Benodigdheden voor 1 portie

20 (spelt) kruidnootjes of speltpepernoten + enkele kruidnootjes voor de garnering
2 el grof gehakte gemengde noten
1 kleine banaan
1 el cranberry’s
1 el gemengde zaden, bijv. pompoen- en zonnebloempitten
1 tl koek- en speculaaskruiden + voor garnering
½ tl pindakaas, evt. met stukjes noot

Bereiding

Snijd de banaan in plakjes. Leg dit min. 2 uur in de vriezer. Je kunt bananen prima invriezen als ze bijvoorbeeld overrijp zijn.

Heb je een standaard blender, zonder een functie voor het maken van ijs, dan moet je de banaan niet langer dan 2-3 uur in de vriezer laten liggen. Anders is de kans te groot dat je blender stuk gaat.  Een andere optie is om de banaan even te laten ontdooien zodat het wat zachter word.

Doe de banaan samen met de pindakaas, koek- en speculaaskruiden, 10 kruidnootjes en ½ el zaden in de blender. Mix dit net zo lang totdat alles goed gemengd is. Je kunt zelf bepalen hoe grof je de consistentie wil hebben. Mijn advies is om net zo lang te mixen totdat er nauwelijks meer stukjes banaan zijn. Het kan voorkomen dat je tussentijds nog 1-2x moet roeren in dit mengsel zodat alles goed gemengd kan worden.
Giet het mengsel in een schaaltje. Roer 1 el grof gehakte noten erdoor.

Kies een leuk glas om dit dessert in te serveren, bijvoorbeeld een whiskyglas. Leg op de bodem van het glas de overgebleven kruidnoten en 1 el grof gehakte noten. Verdeel hierover het ijs. Garneer dit ijsje af met de overgebleven zadenmix, cranberry’s, een paar kruidnoten en strooi als laatste wat koek- en speculaaskruiden erover.
Eet smakelijk!

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding dan kun je mij een berichtje sturen.


Waar kan ik je mee helpen?

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding?
Copyright © 2016 - 2020 Mariska Dute  |  Privacy Verklaring