Recept (V, Vegan, Fe)
De bergen suikers die je normaliter tegenkomt in kruid- of ontbijtkoek heb ik vervangen door keukenstroop en dadels. Dit zijn gezondere varianten en ik heb veel minder gebruikt.
Voor dit recept heb ik me laten inspireren door het boek ‘Puur Zoet’ van Zoetrecepten wat ik gewonnen had. Daar stonden een aantal van dit soort recepten in. Ik heb aan dit recept mijn eigen draai gegeven zoals gewoonlijk. Experimenteren met recepten uit kookboeken blijf ik tenslotte een leuke uitdaging vinden!
Benodigdheden voor 1 cakeblik
300 ml kokos- of amandeldrink (AH bijv.)
175 g volkoren speltmeel
150 g (medjoul)dadels
100 g boekweitmeel
75 g gewelde abrikozen
70 g ongezouten, gemengde noten
50 g pure chocolade
4 el keukenstroop
2 el vloeibare margarine
3 tl koek- en speculaaskruiden of lebküchenkruiden (Duitse variant op onze koekkruiden)
1 el kaneel
1 tl baking soda
1 tl citroensap
snufje zout
(siliconen) cakeblik
keukenmachine of blender
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in met boter of olie en bestuif deze met speltmeel. Bij een siliconen bakvorm is alleen invetten voldoende.
Week de dadels 10 minuten in heet water.
Snijd de abrikozen in stukjes. Hak 40 g noten en de chocolade in stukjes.
Maal in een keukenmachine de dadels fijn met de kokos- of amandeldrink, vloeibare margarine, keukenstroop en 50 g abrikozen.
Meng in een mengkom het speltmeel, boekweitmeel, kaneel, koek- en speculaaskruiden, gehakte chocolade, zout, 25 g overgebleven abrikozen en 40 g noten met elkaar.
Voeg vervolgens het dadel-melkmengsel toe en mix alles samen tot één geheel.
Als laatste strooi je de baking soda erover en probeer het citroensap hierover te verdelen. Het zal dan gaan bruisen. Roer dit door het beslag.
Het beslag mag ‘nat’ aanvoelen, want het meel zal nog vocht opnemen. Schenk het beslag in de cakevorm. Als garnering verdeel je de overgebleven noten erover.
Bak je kruid-ontbijtkoek circa 40-45 minuten in de oven gaar. Controleer of het gaar is door met een satéprikker in het brood te prikken. Er mag geen deeg meer aan de satéprikker zitten.
Zelf heb ik de koek 45 minuten gebakken. Dit is per oven verschillend.
Laat je kruid-ontbijtkoek iets afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.
Je kunt de koek in plakjes snijden en 1-2 dagen luchtdicht verpakt buiten de koeling bewaren.
Het is ook prima in te vriezen. Mijn advies is om het per plakje in te vriezen.
Het is lekker om te eten met bijvoorbeeld een plak kaas of (appel)stroop als je het wilt beleggen.
Amaretto-amandelspijscake of -muffins
Amaretto-spijscake of -muffins Deze lekkere cake is echt een traktatie voor de gure herfstdagen of...
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoek (Gl, V)
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoekNu we massaal thuis werken, het advies is om niet onnodig weg te...
Monchou koekjes (GL, V)
Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodem (GL)
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodemWie houdt er niet van een lekker zelfgemaakt taartje?...