Recept (V, Vegan)
Kruisbessen zijn voor mij zomerfruit en nu zijn ze volop verkrijgbaar. In Nederland vraagt het meer zoekwerk, maar op de markt, bij biologische of natuurwinkels zijn deze overheerlijke bessen vaak wel te vinden. Mocht je de cake willen maken zonder kruisbessen dan zijn rode of blauwe bessen in combinatie met bramen ook geschikt.
Ik heb de kruisbessen mee genomen uit Oostenrijk. Daar zijn ze nu volop verkrijgbaar.
Je ziet dat plantaardige voeding momenteel enorm populair is. Meer consumenten worden zich bewust van de negatieve effecten van dierlijke voeding op onder andere het milieu of je gezondheid. Ik heb deze lekkere cake gemaakt zonder eieren. Hiervoor in de plaats heb ik maïzena en bakpoeder gebruikt. Dit zorgt voor luchtigheid en een goede consistentie.
De cake is gezonder dan een ‘normale’ cake. Ik heb in plaats van boter of olie 25 g pindakaas en kokosdrink toegevoegd. De suiker uit de suikerpot heb ik laten staan en hiervoor in de plaats heb ik ahornsiroop, appelmoes en 1 zakje vanillesuiker toegevoegd.
Wil je snel een lekkere cake voor bij de koffie/thee op tafel toveren dan is dit zeker een aanrader!
Benodigdheden voor 1 bakvorm
250 ml kokosdrink (bijv. Ah of Alpro)
200 g (spelt)bloem
170 g kruisbessen
100 g appelmoes
50 g bigarreaux*
50 g amandelmeel
35 g maïzena
25 g 100% notenpasta of pindakaas
3 el (cranberry)ahornsiroop (bijv. Lidl)
1 g vanillearoma (Dr. Oetker)
1 zakje vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
snufje zout
amandelschaafsel voor garnering
1 lage langwerpige quichevorm
keukenmachine of blender en mixer
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bakvorm met bakpapier.
Door de bodem van de bakvorm licht in te vetten blijft het bakpapier beter liggen.
Verwijder de steeltjes van de kruisbessen aan beide kanten van de bessen.
Verwarm de helft van de kokosdrink met de notenpasta of pindakaas 25 seconden in de magnetron zodat de notenpasta/pindakaas zacht word en beter mengt met de kokosdrink.
Meng in een grote mengkom het (spelt)bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout, maïzena, bigarreaux, vanillearoma, vanillesuiker, ahornsiroop, restant van de kokosdrink, notenpastamengsel en appelmoes met elkaar. Mix dit goed door elkaar. Als laatste roer je de bigarreaux en kruisbessen door het beslag.
Het beslag mag gerust ‘nat’ aanvoelen, dit voorkomt dat de cake ‘droog’ uit de oven komt.
Verdeel het beslag met een lepel over de bakvorm. Garneer af met het amandelschaafsel.
Bak de kruisbessencake in circa 45 minuten gaar in de oven. Controleer of het gaar is door met een satéprikker in het deeg te prikken. Er mag niets meer aan de satéprikker blijven zitten.
Laat de cake afkoelen voordat je het in stukken gaat snijden.
Je kunt de gezonde kruisbessencake in stukjes invriezen of 1 dag luchtdicht verpakt buiten de koeling bewaren.
*Wil je dit recept geheel vegan/plantaardig maken dan kun je de bigarreaux vervangen door rozijnen en/of gewelde abrikozen.
Amaretto-amandelspijscake of -muffins
Amaretto-spijscake of -muffins Deze lekkere cake is echt een traktatie voor de gure herfstdagen of...
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoek (Gl, V)
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoekNu we massaal thuis werken, het advies is om niet onnodig weg te...
Monchou koekjes (GL, V)
Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodem (GL)
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodemWie houdt er niet van een lekker zelfgemaakt taartje?...