Recept (V, GL, F)

Glutenvrije kaiserschmarnn

Oostenrijk is zo onderhand ons tweede thuisland, zo vaak zijn we er wel. Meerdere keren per jaar ben ik hier met Erwin om te genieten van de natuur, de bergen, de sneeuw en de gastvrijheid. Ik kan er heerlijk trainen en kom altijd weer opgeladen terug in Nederland. Zo zijn we ook deze zomer weer te vinden in Oostenrijk. Lekker 3 weken in de bergen vertoeven met Erwin en mijn zusje die een weekje is overgekomen. Ik zit nu op 1000m hoogte in Vorarlberg en kijk uit over het dal en de bergen terwijl ik dit recept aan het uitschrijven ben. Een betere plek kan ik me niet bedenken.

Als ik aan mijn favoriete land denk, dan denk ik al snel aan Kaiserschmarrn. Wie al eens in Oostenrijk is geweest kent het vast. De dikke stukjes gebakken koek die lijken op onze pannenkoeken. Helaas is de traditionele variant niet voor mij weggelegd met bloem of ander meel met tarwe vanwege het FODMAP-dieet wat ik volg. Hier heb ik iets op gevonden, want ik vind het te lekker om het te laten staan. Onderstaand recept is een lekkere variant, maar helaas zonder de appelcompote want als ik hier aan ga beginnen slaan mijn darmen op hol om zomaar te zeggen.
Mocht je coeliakie hebben en geheel glutenvrij moeten eten, dan raad ik je aan om te kiezen voor boekweitmeel en geen havermeel en –mout te gebruiken. Deze twee soorten zijn niet geheel glutenvrij als je het koopt in de Nederlandse supermarkt als gevolg van besmetting met glutenbevattende granen. Je kunt dan 50 g boekweitmeel gebruiken en geen havermout.

Benodigdheden voor 1 portie

1 ei, gescheiden
40 g haver- of boekweitmeel
20 g havermout
1 el rozijnen
1 el kokosvlokken
4 g vanillesuiker
50 ml (hazelnoten)melk
vloeibare margarine om in te bakken

Bereiding

Maak een glad beslag van het eigeel met melk, haver- of boekweitmeel, kokosvlokken en rozijnen. Klop het eiwit op totdat het stijf is geworden. Een goede test is om de kom op zijn kop te houden en als het dan niet beweegt of eruit valt is het stijf genoeg. Belangrijk is om een vetvrije kom en mixhaken te gebruiken. Anders duurt het lang voordat het eiwit stijf word. Schep vervolgens het geklopte eiwit rustig door het beslag.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Laat de margarine smelten. Doe het beslag in de pan. Bak er een pannenkoek van. Zodra het aan beiden zijden goudbruin is gebakken kun je de pannenkoek op een bord schuiven. Snijd er stukjes van. Strooi de vanillesuiker in de koekenpan, voeg vervolgens de stukjes pannenkoek toe. Je kunt dezelfde koekenpan gebruiken en het is niet nodig om nog wat vet toe te voegen. Bak dit nog een paar minuten zodat de suiker de tijd krijgt om te karamelliseren.

Je kunt het serveren met appelmoes of –compote als je hier geen klachten van krijgt of het FODMAP-dieet niet volgt. Ander fruit kan ook prima, zelf kies ik vaak voor aardbeien. In Oostenrijk serveert men er ook geregeld rode bessencompote bij. Of zoals ze het daar noemen preiselbeerencompote.
Eet smakelijk!

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding dan kun je mij een berichtje sturen.


Waar kan ik je mee helpen?

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding?
Copyright © 2016 - 2020 Mariska Dute  |  Privacy Verklaring