Recept
Dit recept is leuk om met kinderen te maken. Ik heb gekozen voor bladerdeeg, maar je kan ook een andere bodem gebruiken waar je de mascarponeroom op serveert. De mascarponevulling is ook goed te gebruiken als vulling op een taartbodem gemaakt van bijvoorbeeld speculaas of als vulling in een trifle.
Benodigdheden voor 12 stuks
200 g mascarpone
3 plakjes diepvries bladerdeeg
3 speculooskoekjes
2½ el amaretto koffiesiroop*
1½ el speculaaskruiden**
1½ el bruine basterdsuiker
blauwe bessen of ander fruit naar keuze
decoratiechocolade
(siliconen)muffinvorm
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breek of maal de speculooskoekjes in kleine stukjes.
Verdeel het bladerdeeg over een bord of snijplank. Laat het 5-10 minuten ontdooien zodat je het makkelijk kunt snijden. Snijd 1 bladerdeegplak door de helft en dit plak ook weer. Zo heb je 4 plakjes bladerdeeg uit 1 groot plakje.
Vet een muffinvorm in als het geen siliconen muffinvorm is.
Druk het bladerdeeg in een vorm en prik vervolgens een paar gaatjes in het deeg met een vork. Dit voorkomt dat het enorm gaat rijzen. Strooi op elk plakje wat bruine basterdsuiker.
Bak de bladerdeegbakjes 14-15 minuten in een voorverwarmde oven totdat het mooi goudbruin is geworden.
Ondertussen kun je de vulling maken. Mix in een kom de mascarpone met de speculooskruimels, amaretto koffiesiroop en speculaaskruiden tot een zachte massa. Zet dit in de koelkast totdat je het verder gaat verwerken.
Laat de bladerdeegbakjes afkoelen voordat je verder gaat. Zodra de bakjes afgekoeld zijn kun je de mascarpone verdelen over de bakjes. Druk wat fruit in de mascarpone en garneer vervolgens af met de chocolade. Nu zijn je herfst mascarponegebakjes klaar.
*Heb je geen amaretto koffiesiroop dan kun je ook amandelaroma gebruiken wat bij de bakafdeling in de supermarkt staat. Let alleen op dat dit sterker van smaak is en je minder nodig hebt.
**Je kunt zelf kiezen hoeveel kruiden je toevoegt, wil je meer speculaassmaak aan je mascarponemengsel geven dan voeg je meer toe.
Je kunt de gebakjes 1-2 dagen bewaren in de koelkast.
Het is heel goed mogelijk om een dag voordat je de gebakjes wilt serveren alvast het bladerdeeg te bakken en het mascarponemengsel te maken. Dit kun je apart van elkaar bewaren in de koelkast.
Amaretto-amandelspijscake of -muffins
Amaretto-spijscake of -muffins Deze lekkere cake is echt een traktatie voor de gure herfstdagen of...
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoek (Gl, V)
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoekNu we massaal thuis werken, het advies is om niet onnodig weg te...
Monchou koekjes (GL, V)
Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodem (GL)
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodemWie houdt er niet van een lekker zelfgemaakt taartje?...