Recept (V, F, V*, E)
Een snel en gezond toetje voor na het sporten of na een drukke dag werken. Onderstaand toetje bevat ontbijt bevat ca. 10 gram eiwit per portie. Dit is een mooie aanvulling op de eiwitten die je al uit je warme maaltijd haalt. Er van uitgaande dat er vlees of vleesvervangers gebruikt genuttigd worden.
Mocht je na een training of werkdag geen zin hebben om nog een lekker toetje te bereiden dan kun je dit gerecht gerust ’s morgens al bereiden. Door de hoeveelheid eiwit en koolhydraten zorgt dit voor herstel van je spieren en het aanvullen van je glycogeenvoorraad. Het fruit maakt het toetje lekker fris. Dit is ook een ideaal dessert om nu te eten bij dit warme weer. Door enkele aanpassingen is dit toetje ook geschikt voor veganisten en vegetariërs. Je kunt zelf variëren met enkele ingrediënten. Onderaan het recept geef ik hier tips voor. Dit toetje is ook FODMAP – proof als je tegen lactose kan. Daarbij gaat het ook om zure zuivelproducten wat veel mensen beter verdragen dan de zoete varianten als melk en vla.
Ideale afsluiter van de dag of maaltijd!
Ingrediënten (voor 2 personen):
Vulling:
100 ml (soja- of amandel) halfvolle melk
100 ml (soja) yoghurt 0% vet
125 g Griekse of soja yoghurt 0% vet
2 blaadjes gelatine of 3 g agar agar
50 g frambozen
Bodem:
20 g (plantaardige) vloeibare margarine
60 g (glutenvrije) koekjes, bijv. biscuitjes of speculaasjes
Garnering:
50 g aardbeien
20 g pure chocolade (>70% cacao)
2 whiskyglazen
Bereiding
Verkruimel de koekjes. Verwarm de vloeibare margarine in een steelpannetje. Zodra de margarine dun is en net nog niet kookt de pan van het vuur halen en de verkruimelde koekjes door de margarine mengen. Verdeel dit mengsel over de 2 glazen. Druk het stevig aan. Zet de glazen in de koelkast en ondertussen kun je de vulling bereiden. Week de gelatineblaadjes 5 min in koud water of bereid de agar agar volgens de verpakking. Let erop dat de gelatineblaadjes geheel onder water liggen. Meng de Griekse of soja yoghurt met de andere yoghurtvariant.
Verwarm de melk in een pan, laat het niet koken. Los de gelatine hierin op, blijf goed roeren totdat alle gelatine is opgelost. Giet dit mengsel bij de yoghurt. Roer dit goed door elkaar. Laat dit mengsel 15 min staan om het te laten afkoelen. Hak ondertussen de chocolade in stukjes. Snijd de aardbeien door de helft.
Verdeel de frambozen over de 2 glazen met koekjes. Giet hierover het yoghurtmengsel. Vervolgens kun je het garneren met aardbeien en als laatste strooi je de gehakte chocolade erover. Laat het dessert nog min. 3 uur opstijven in de koelkast voordat je het gaat serveren.
Je kunt dit herstel dessert FODMAP proof maken door bijvoorbeeld sojamelk/-yoghurt te gebruiken in plaats van de normale varianten. Bekijk zelf welke soorten je kunt verdragen, dit zal mede afhankelijk zijn of je lactose kunt verdragen of niet. Fruit kun je vervangen door soorten fruit die geen klachten geven. Voor de bodem kun je koekjes kiezen die je normaliter ook tussendoor eet en geen klachten geven.
Hetzelfde advies geldt voor sporters die een veganistisch eetpatroon volgen. Door een paar kleine aanpassingen is dit een geschikt hersteldessert. Gebruik dan in totaal 225 ml yoghurt. Je kunt bijvoorbeeld 2 verschillende soorten gebruiken. Houd er rekening mee dat agar agar maar 6-8u zijn bindingscapaciteit behoud. Je moet het daarom niet te lang van te voren maken als je agar agar als bindmiddel gebruikt.
Eet smakelijk!
Amaretto-amandelspijscake of -muffins
Amaretto-spijscake of -muffins Deze lekkere cake is echt een traktatie voor de gure herfstdagen of...
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoek (Gl, V)
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoekNu we massaal thuis werken, het advies is om niet onnodig weg te...
Monchou koekjes (GL, V)
Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodem (GL)
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodemWie houdt er niet van een lekker zelfgemaakt taartje?...