Recept

Pecan-choco appelhavertaart
Het is weer oogsttijd voor appels. Van vrienden van ons heb ik weer een grote zak appels gekregen waar ik heel blij mee ben. Ik kan weer even vooruit en nieuwe, lekkere recepten ontwikkelen en bereiden. De geur van warme appels en kaneel in de keuken ruikt erg lekker. Dit doet me ook aan de herfst denken, één van mijn favoriete jaargetijden. Als je vandaag naar buiten kijkt dan lijkt het overigens ook herfst. Ik ben de keuken weer ingedoken om een nieuw recept uit te proberen. Helaas kan ik zelf geen appels verdragen, maar het maakt het bakplezier er niet minder om. Inspiratie voor dit recept heb ik opgedaan in Oostenrijk. Daar hebben ze de bekende ‘Apfelstrüdel’. Ik heb een plaattaart gemaakt met pecannoten, appel en chocolade als verrassend ingrediënt. Ik kwam op dit idee, omdat we de Milka fabriek om de hoek hadden. In de kruimellaag heb ik cacaopoeder met stukjes pure chocolade toegevoegd. Daarnaast heb ik zelfrijzend bakmeel gemengd met havermout en –meel en dit zorgt voor meer smaak, voedingsvezels en vitamines/mineralen. De bodem is krokanter en gezonder, omdat ik havermout en –meel heb gebruikt wat meer voedingsstoffen bevat dan bloem of meel. Verder heb ik nauwelijks boter gebruikt en minder suiker. Mocht je eens een andere variant willen bakken of eten dan de standaard appeltaart dan is dit recept een aanrader!

Benodigdheden voor 1 plaattaart

Bodem:
125 g havermout
125 g havermeel
150 g zelfrijzend bakmeel
120 g witte basterd- of kristalsuiker
1 ei
100 ml melk
60 ml vloeibare margarine
1 zakje bakpoeder (16 g)
snufje zout
Appelvulling:
400 g geschilde appels, blokjes gesneden
50 g rozijnen
70 g ongezouten pecannoten
2 el bruine basterdsuiker
1 el kaneel
1 el citroensap
Kruimellaag:
100 g havermeel
50 g havermout
100 ml vloeibare margarine
1 el cacaopoeder
50 g pure chocolade
50 g witte basterd- of kristalsuiker
70 g ongezouten pecannoten
snufje zout
bakplaat bedekt met bakpapier

Bereiding

Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 175 C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Meng alle ingrediënten voor de bodem samen in een grote mengkom. Mix dit alles tot één geheel met een mixer met deeghaken. Maak hier een bal van en leg dit 30 min in de diepvries.
Ondertussen kun je de noten grof hakken en de appel schillen en in blokjes snijden.
Mix de appelblokjes, gehakte noten, kaneel, rozijnen, bruine basterdsuiker en citroensap door elkaar.
Haal het deeg voor de bodem uit de vriezer. Laat het ca. 5-10 min rusten buiten de vriezer, hierdoor kun je makkelijker de bakplaat bedekken met deeg.
Meng voor de kruimellaag alle ingrediënten door elkaar, met uitzondering van de pure chocolade. Hak de pure chocolade grof in stukjes. Mix kort met deeghaken alle ingrediënten door elkaar zodat er kruimels ontstaan.
Verdeel het deeg over de bakplaat en schep hierover het appelmengsel. Zorg ervoor dat de randen vrij zijn zodat je dit later kunt omvouwen. Anders bestaat de kans dat tijdens het aansnijden de appels van de bodem vallen of de taart uit elkaar valt. Strooi over appels de gehakte pure chocolade. Vervolgens kun je de kruimels over de appels/chocolade verdelen.
Bak de taart 35 minuten in een voorverwarmde oven. De taart is klaar als de korst een bruin kleurtje begint te krijgen. Je kunt het ook controleren door er met een satéprikker in te prikken. Er mag dan geen deeg meer aan het satéstokje blijven plakken. Laat de taart afkoelen op de bakplaat.
Eventueel lekker om te serveren met een toef slagroom of bol vanille-ijs.

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding dan kun je mij een berichtje sturen.


Waar kan ik je mee helpen?

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding?
Copyright © 2016 - 2020 Mariska Dute  |  Privacy Verklaring