Recept (V, V*, F, GL)

Walnotenblokjes
Brownies kennen we allemaal wel. Dit is een gezonde variant hierop. Zelf ben ik gek op noten en zoetigheid. Heel toevallig had ik nog volop walnoten in huis en zo ontstond dit recept. Deze blokjes kun je als een gezonde traktatie zien en kunnen prima geserveerd worden bij een feestelijke gelegenheid. Het voordeel van de bananen is dat er geen extra suiker toegevoegd hoeft te worden en denk dat men de suiker niet eens mist. Het is een makkelijk te maken recept. Deze blokjes kun je ook gerust als tussendoortje nuttigen. Mocht je kinderen hebben dan is het misschien leuk om hen mee te laten helpen.
Het voordeel van onderstaand recept is dat het ook nog eens geschikt is voor veganisten, vegetariërs, mensen die glutenvrij eten en/of het FODMAP-dieet volgen. Zelf volg ik het FODMAP dieet en als ik iets van een gebakje/cakeje wil eten dan zal ik het zelf vaak moeten maken, omdat er vaak tarwe voorkomt in dit soort producten. Als je van onderstaand recept 1-2 blokjes eet dan geeft dit geen klachten of is de kans hierop heel klein, omdat de hoeveelheden FODMAP’s laag zijn.
Je kunt de amandel- of sojamelk ook vervangen door lactosevrije melk.

Ingrediënten (14 blokjes)

250 g walnoten*
100 g glutenvrije bakmix of speltmeel
2 bananen
75 g pure chocolade (72-85% cacao)
5 el amandel- of sojamelk
1 tl vanille essence
12 g bakpoeder
1 tl zout
geschaafde amandelen voor garnering
platte quichevorm (rechthoekig bijv.) en bakpapier

*Er zijn kookwinkels waar je gemalen walnoten kunt kopen, in Duitsland en Oostenrijk hebben supermarkten dit ook standaard in het assortiment. Zelf koop ik het vaak hier en neem het mee terug naar Nederland. Als je een goede keukenmachine hebt dan kun je het ook prima zelf malen. Het moet in ieder geval net meel lijken qua structuur.

Bereiding

Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 C. Vet de quichevorm of een andere vorm in met plantaardige margarine of olie. Leg hierop het bakpapier.
Snijd de bananen in stukjes en prak ze fijn. Hetzelfde geldt voor de chocolade, hak deze in stukjes. Maal de walnoten fijn tot meel in een keukenmachine of koop gemalen walnoten.
Mix de banaan met de gemalen walnoten, zout, meel, vanille essence, amandelmelk en bakpoeder tot één geheel met een mixer. Voeg als laatste de gehakte chocolade toe en roer dit erdoor.
Meng dit alles voorzichtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm. Strooi de geschaafde amandelen over het mengsel. Bak je walnotenblokjes in een voorverwarmde oven ca. 35 minuten. Je kunt controleren of het gaar is als je met een satéprikker in de koek prikt.
Laat het afkoelen in de vorm nadat het uit de oven is gekomen. Zodra het goed afgekoeld is kun je blokjes snijden. Je kunt er ook repen van maken. Het is maar net hoe groot je de stukken wil hebben. De walnotenblokjes blijven 1-2 dagen vers in een luchtdichte verpakking buiten de koeling. Het kan ook prima ingevroren worden als ze al niet snel op zijn.

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjes (GL, V)

Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding dan kun je mij een berichtje sturen.


Waar kan ik je mee helpen?

Kom in contact

Heb je interesse in een samenwerking of heb je vragen over (sport)voeding?
Copyright © 2016 - 2020 Mariska Dute  |  Privacy Verklaring