Recept (V, V*, F, GL)
Het voordeel van onderstaand recept is dat het ook nog eens geschikt is voor veganisten, vegetariërs, mensen die glutenvrij eten en/of het FODMAP-dieet volgen. Zelf volg ik het FODMAP dieet en als ik iets van een gebakje/cakeje wil eten dan zal ik het zelf vaak moeten maken, omdat er vaak tarwe voorkomt in dit soort producten. Als je van onderstaand recept 1-2 blokjes eet dan geeft dit geen klachten of is de kans hierop heel klein, omdat de hoeveelheden FODMAP’s laag zijn.
Je kunt de amandel- of sojamelk ook vervangen door lactosevrije melk.
Ingrediënten (14 blokjes)
250 g walnoten*
100 g glutenvrije bakmix of speltmeel
2 bananen
75 g pure chocolade (72-85% cacao)
5 el amandel- of sojamelk
1 tl vanille essence
12 g bakpoeder
1 tl zout
geschaafde amandelen voor garnering
platte quichevorm (rechthoekig bijv.) en bakpapier
*Er zijn kookwinkels waar je gemalen walnoten kunt kopen, in Duitsland en Oostenrijk hebben supermarkten dit ook standaard in het assortiment. Zelf koop ik het vaak hier en neem het mee terug naar Nederland. Als je een goede keukenmachine hebt dan kun je het ook prima zelf malen. Het moet in ieder geval net meel lijken qua structuur.
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 C. Vet de quichevorm of een andere vorm in met plantaardige margarine of olie. Leg hierop het bakpapier.
Snijd de bananen in stukjes en prak ze fijn. Hetzelfde geldt voor de chocolade, hak deze in stukjes. Maal de walnoten fijn tot meel in een keukenmachine of koop gemalen walnoten.
Mix de banaan met de gemalen walnoten, zout, meel, vanille essence, amandelmelk en bakpoeder tot één geheel met een mixer. Voeg als laatste de gehakte chocolade toe en roer dit erdoor.
Meng dit alles voorzichtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm. Strooi de geschaafde amandelen over het mengsel. Bak je walnotenblokjes in een voorverwarmde oven ca. 35 minuten. Je kunt controleren of het gaar is als je met een satéprikker in de koek prikt.
Laat het afkoelen in de vorm nadat het uit de oven is gekomen. Zodra het goed afgekoeld is kun je blokjes snijden. Je kunt er ook repen van maken. Het is maar net hoe groot je de stukken wil hebben. De walnotenblokjes blijven 1-2 dagen vers in een luchtdichte verpakking buiten de koeling. Het kan ook prima ingevroren worden als ze al niet snel op zijn.
Amaretto-amandelspijscake of -muffins
Amaretto-spijscake of -muffins Deze lekkere cake is echt een traktatie voor de gure herfstdagen of...
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoek (Gl, V)
(Glutenvrij) Dadel-hazelnotenkoekNu we massaal thuis werken, het advies is om niet onnodig weg te...
Monchou koekjes (GL, V)
Monchou koekjesEen lekker, makkelijk recept met een groots effect! Dat zijn deze monchou-koekjes....
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodem (GL)
Witte chocoladetaart met crunchy taartbodemWie houdt er niet van een lekker zelfgemaakt taartje?...